In 2008, cele mai solicitate proprietati de inchiriat au fost locuintele cu trei dormitoare, care au reprezentat 42% din numarul total de proprietati inchiriate, potrivit unei analize realizate de compania CBRE Eurisko.

Urmatoarele tipuri de unitati rezidentiale preferate de clienti au fost apartamentele cu 2 dormitoare, care au reprezentat 25% din numarul total de proprietati inchiriate in perioada analizata. Potrivit CBRE Eurisko, numarul vilelor inchiriate in perioada analizata reprezinta doar 18% din totalul tranzactiilor efectuate deoarece numarul ofertelor existente pe piata este foarte redus.

Cele mai cautate locatii pentru spatiile rezidentiale de lux destinate inchirierii sunt zonele nordice si centrale, concentrate in perimetrul cuprins intre Baneasa–Pipera si Centrul istoric (Baneasa–Pipera, Herastrau, aviatorilor, Kiseleff, Floreasca, Primaverii, Dorobanti, Piata Romana, Piata Universitatii, Piata Unirii).

Companiile care au inchiriat cele mai multe spatii rezidentiale de lux, in 2008, provin din domeniul productiei industriale si energetice (46%), urmate de cele din domeniul serviciilor financiare si pentru afaceri (13% fiecare). La polul opus se situeaza companiile ce ofera servicii de turism si recreative, care au inchiriat aproximativ 3% din numarul total de spatii rezidentiale de lux.

In cadrul sectorului Productie industriala si energetica (care include companii din domeniul industriei constructoare de masini, alimentara, produselor farmaceutice, petroliere, textile, tutun, precum si din industria energetica), s-au evidentiat companiile din industria constructoare de masini si a produselor petroliere, acestea inchiriind aproximativ 26% din totalul spatiilor tranzactionate pe parcursul anului 2008.

„Solicitarile din partea corporatiilor au scazut usor in a doua parte a anului 2008, fiind o consecinta a masurilor de reducere a activitatii desfasurate in tara noastra, pe fondul crizei financiare internationale”, au declarat consultantii CBRE Eurisko.

In 2008 s-au inchiriat cu precadere apartamente (81% din totalul spatiilor inchiriate), in detrimentul vilelor (19% din totalul spatiilor inchiriate). Cererea pentru vile este in continuare foarte ridicata, insa numarul ofertelor este limitat; in plus, anul acesta s-a finalizat un numar mare de apartamente in cadrul ansamblurilor rezidentiale noi, ceea ce a determinat potentialii chiriasi sa se orienteze catre spatiile respective.

Zonele de interes pentru inchirierile de lux s-au mentinut si in anul 2008. Herastrau, Baneasa-Pipera, Dorobanti si aviatorilor se mentin in continuare in topul celor mai cautate locatii pentru clasa de lux, sustinute si de numarul mare de oferte disponibile pe piata in aceste zone.

Pe parcursul anului 2008 chiriile s-au majorat cu un procent cuprins intre 5–10% pe segmentul ofertelor exclusiviste (penthouse, vile clasice), in vreme ce chiriile pentru segmentul superior si mediu-superior au cunoscut o usoara reducere de 5-15% in a doua parte a anului, pe fondul crizei financiare internationale, au subliniat reprezentantii CBRE Eurisko.

CB Richard Ellis Eurisko este una din cele mai mari companii de servicii imobiliare comerciale din Romania. Cu sediul principal in Bucuresti, compania si cei 120 de membri ai echipei sale ofera o gama completa de servicii imobiliare. in februarie 2008 Eurisko Consulting a fost achizitionata de CB Richard Ellis Group, inc. CB Richard Ellis este o companie listata la s&P 500, cu sediul central in Los angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007). Cu peste 29.000 de angajati, compania deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (exclusiv companiile afiliate).

sursa: CBRE