Guvernul a decis ca locuinţele neconsolidate să nu poată fi asigurate decât după refacerea lor. Potrivit noului proiect de Lege privind asigurarea obligatorie a locuinţei adoptat de Executiv, apartamentele din blocurile încadrate în clasa I de risc seismic trebuie întâi consolidate pentru a putea fi asigurate.
Adoptarea noului act normative nu va duce automat la asigurarea tuturor locuinţelor, Executivul stabilind ca locuinţele aflate în clasa I risc seismic să nu poată fi asigurate pentru cutremur nici după aplicarea Legii privind asigurarea obligatorie, ci doar după consolidarea clădirii.
Acest lucru s-a stabilit ca urmare a cererii firmelor de asigurări, care au transmis autorităţilor că nu îşi asumă riscul acestor locuinţe.
“Proiectul de act normativ aduce mai multe modificări vechilor reglementări, printre acestea fiind şi cea care vizează interdicţia de a asigura locuinţele din clasa I de risc seismic”, a spus ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.
Noul act normative mai prevede ca suma asigurată obligatoriu şi prima de asigurare să poată fi modificată anual prin Ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Parlamentul solicitat de Guvern să adopte legea în procedură de urgenţă
Proiectul de act normativ a fost adoptat de Guvern şi trimis Parlamentului spre a fi dezbătut cât mai repede. “Solicităm procedură de urgenţă pentru adoptarea acestui proiect de Lege în Parlament”, a spus premeirul Emil Boc în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri.
Conform datelor CSA, gradul de cuprindere în asigurare a fondului locativ naţional se situează în jurul a 15%. Fondul locativ naţional numără peste opt milioane de locuinţe.