„Multă lume a cumpărate terenuri pentru a construi centre comerciale şi clădiri înalte în interiorul oraşului, iar băncile îşi dau acum seama unde nu se mai construieşte. Noi discutăm cu băncile pentru a intra în parteneriate ce prevăd schimbarea destinaţiei acestor proiecte. Schema este în felul următor: noi intrăm în parteneriat cu băncile sau cu vechiul dezvoltator, cu condiţia ca proiectul să fie regândit şi adaptat nevoilor pieţei. De exemplu, ştiu un caz unde s-au făcut excavări pentru parcări subterane, iar singura variantă e să se acopere groapa (banii au fost deja aruncaţi pe fereastră) şi să se înceapă de la nivelul zero o nouă construcţie. Bineînţeles că profitul va fi împărţit cu banca sau cu partenerul“, a declarat Andrew Prelea (foto), CEO-ul South Pacific.
Potrivit acestuia, acum este o perioadă potrivită pentru astfel de afaceri, în condiţiile în care sunt tot mai multe proiecte abandonate, iar instituţiile finanţatoare caută soluţii de valorificare a acestor bunuri. O altă condiţie impusă de South Pacific pentru a intra într-un asemenea parteneriat este ca şantierul să nu fie foarte avansat.
Margini de profit de 10%
„În prezent lucrăm cu margini de profit de 10% şi acesta ar trebui să fie nivelul normal. În 2007 aveam o margine de 30% în cazul ansamblului rezidenţial Sydney din Tunari, iar acum pierdem bani aici. Noi am fost oricum cumpătaţi în comparaţie cu restul dezvoltatorilor care lucrau cu margini de 100%“, explică Andrew Prelea.
Preţul locuinţelor din Sydney au scăzut de la circa 300.000 euro, cu cât se vindeau înainte de criză, până la nivelul de 170.000 euro. Criza a afectat puternic şi proiectul Sydney, unde o serie de investitori străini, care au cumpărat locuinţe „la pachet“ în acest proiect, au renunţat la contrate, după ce făcuseră rezervarea.
„Am avut un caz în care au fost cumpărate 15 case de un fond de investiţii. Acesta plătise un avans de 5% şi ulterior au vrut să se retragă din afacere. A fost nevoie de un an să ajungem la o înţelegere cu ei şi în final le-am dat o casă pentru avansul plătit şi restul locuinţelor le-am preluat noi şi sunt scoase din nou la vânzare“, a mai spus directorul South Pacific. Din cele 102 case din cadrul Sydney Residence, circa 45 de unităţi se află în continuare pe piaţă.
Băncile nu mai finanţează locuinţe
O problemă cu care se confruntă dezvoltatorii activi în această perioadă este accesul dificil la finanţare. Prelea spune că băncile nu mai au încredere că se poate construi la timp, fără a depăşi bugetul prevăzut iniţial şi să ai şi clienţi.
„Noi am realizat primul bloc din Avalon Residence (proiect construit cu materiale ecologice n.red.) din surse proprii, pentru că nu am reuşit să convingem băncile să ne finanţeze. Sperăm ca după finalizare şi cu rezultate concrete vom fi mai convingători şi vom reuşi să atragem bănci pentru fazele următoare“, subliniază Prelea.
Citiţi şi Cum au fost construite apartamente cu grădină la 60.000 euro. În România