Locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, obţinute prin Agenţia Naţionalăpentru Locuinţe (ANL), se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, „după expirarea a minimum trei ani de închiriere neîntreruptă către acelaşi titular sau persoană în beneficiul căreia s-a continuat închirierea, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului”, potrivit unui proiect de lege adoptat deja de către Senat şi aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

Locuinţele astfel obţinute nu pot fi vândute timp de cinci ani de la dobândirea lor. Această interdicţie se va consemna la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară.

„Prin excepţie, locuinţele pot face obiectul unor garanţii reale imobiliare, constituite în favoarea instituţiilor de credit”, se menţionează în actul normativ.

Ca urmare, instituţiile de credit vor putea valorifica, prin executare silită, locuinţele aduse în gaj şi înainte de expirarea termenului de cinci ani în cazul în care proprietarul nu îşi respectă obligaţiile din contractul de credit.