orienta spre ansambluri rezidentiale noi, de case sau de blocuri. Interesant pentru potentialii cumparatori este faptul ca preturile acestor locuinte sunt mult mai mici decat cele ale constructiilor similare din Bucuresti, fiind in medie de 450 euro/mp, maximum de 600 euro/mp. Preturile sunt mai bune, de altfel, si decat cele ale apartamentelor vechi care, in urma frecventelor cresteri din ultima perioada, au ajuns sa coste in medie 650 euro/mp. In Cluj-Napoca, deocamdata, investitorii sunt prudenti si construiesc in special blocuri de apartamente mici si cel mult doua-trei imobile concomitent, pentru a reduce la minimum riscurile. Abia dupa ce le contracteaza si isi recupereaza banii investiti in primele imobile demareaza alte proiecte de aceeasi dimensiune (cel mult douazeci de apartamente). Dupa mai multe incercari cu diverse proiecte de ansambluri de case, clujenii au adaptat reteta la contextul local si construiesc microcartiere cu cel mult zece vile. Pe viitor, este de asteptat ca numarul si curajul investitorilor sa creasca, existand deja semnale ca mai multe persoane fizice din zona au cumparat terenuri foarte mari la marginea orasului, special pentru a dezvolta ansambluri rezidentiale mai mari, cu pana la 100 de unitati, potrivit directorului agentiei imobiliare EuroGlobal, Eugen Szederjesi.La Brasov, dimpotriva, investitorii se orienteaza spre ansambluri mai mari de case, si rar construiesc apartamente de bloc, potrivit directorului agentiei Brahouse Lucian Calen. Exista un singur proiect avansat al unui bloc, iar in schimb se pregatesc mai multe proiecte de case tip, la marginea orasului, unele chiar cu toate dotarile si facilitatile moderne, pana la servicii de gradinarit si baby sitter, si magazine. In aceste orase se pare ca viitorul va fi de partea locuintelor noi.
Turismul mareste preturile caselor brasovenilor
In urma cu doi ani, casele erau mult mai scumpe decat apartamentele. Cu banii pe zece apartamente cumparai o casa. Astazi, cu banii de pe trei apartamente cumperi o casa”, afirma Lucian Calen, director al agentiei Brahouse din Brasov. Cu toate ca preturile apartamentelor vechi au ramas in acest an la nivelul anului trecut, acestea sunt exorbitante in urma cresterilor repetate din ultimii doi ani. Astfel, potrivit datelor agentiei Brahouse, un apartament de patru camere intr-o zona buna a ajuns la 40.000-45.000 de euro, pret egal cu al unui apartament intr-o vila, desi cel din urma are mai multe avantaje, printre care o suprafata mai mare cu circa 50%, mai multa independenta la utilitati si mai mult confort. Spre deosebire de Cluj-Napoca, la Brasov exista un singur proiect de bloc cu apartamente de vanzare. Pretul este tot de 450 euro/mp, imobilul are parter si cinci etaje si doua scari: una cu apartamente mari, de trei si patru camere, si alta cu apartamente mici, cu doua camere sau garsoniere.In afara de apartamente, piata rezidentiala din Brasov abunda in oferte de case vechi si vile noi, construite in zonele rezidentiale din oras. O casa veche in zona centrala a orasului Brasov, cel mai important centru turistic al tarii, se vinde in medie cu 100.000 de euro, in conditiile in care dispune de o suprafata de circa 600 mp.Un nou tip de oferta, in crestere, este cel al caselor tip din cartierele rezidentiale noi, de la marginea orasului. „Zonele noi, Sacele, Cristian sau Hermann, cu vedere frumoasa si cat mai putin poluate, vor avea mare succes. Exista potentiali cumparatori, dar important pentru acestia este ca proiectul sa fie facut de la cap la coada, sa aiba toate utilitatile asigurate, inaintea de inceperea lucrarilor la case si contractare”, sustine Lucian Calen. Pana acum, multe proiecte au fost blocate, inclusiv cel al ANL, care insa a inceput sa devina atractiv in momentul in care agentia a promis ca va vinde si loturile de teren aferente. „Romanul s-a nascut proprietar”, adauga Lucian Calen, care considera ca pretul si facilitatile oferite sunt de asemenea factori importanti in alegerea ansamblului de catre cumparatorii de case.
Calificative vila Brasov HHHHH
Locatie: HHHHH
Imobilul este situat in apropiere de Centrul Vechi al Brasovului si se afla pe Drumul Poienii.
Suprafata si confort: HHHHH
Suprafata utila construita este de 230 mp, iar suprafata totala de teren este de 1.500 mp.
Finisaje si dotari: HHHHH
Baile au fost utilate modern, in sufragerie si dormitoare exista parchet, ferestre cu geam termopan; dispune de centrala termica proprie, cablaj Internet, alarma.
Facilitati: HHHHH
Distanta pana la centrele comerciale si obiectivele turistice importante este de 300- 400 m, aproximativ cinci minute de mers pe jos.
Raport pret calitate: HHHHH
Pretul de vanzare este de 200.000 de euro, un pret mediu pe piata pentru astfel de oferte.
Clujenii construiesc blocuri de apartamente sau vile foarte mari
In Cluj-Napoca, preturile la apartamentele vechi au scazut in ultimele luni cu 10%, in conditiile in care cererea este constanta, dar se reorienteaza spre apartamentele noi. Pretul locuintelor noi este de 450 euro/mp, potrivit informatiilor furnizate de agentia EuroGlobal. Au fost lansate pe piata sute de apartamente noi, de la garsoniere la apartamente de patru camere, in blocuri aflate in constructie, in zone rezidentiale consacrate.Apartamentele vechi sunt astfel mai scumpe – costa intre 600 si 700 euro/mp, ceea ce inseamna garsoniere vechi de 16.000-20.000 de euro, apartamente de doua camere de 26.000-35.000 de euro sau trei camere de 30.000-40.000 euro, potrvit lui Eugen Szederjesi. O alta varianta pentru cumparatorii de locuinte sunt casele ardelenesti vechi, care costa circa 100.000 de euro, la suprafete construite de circa 100 mp. Pe acest segment exista cerere „mai ales datorita amplasamentelor, fiind foarte greu de gasit terenuri libere, pentru construit case, in zonele centrale sau semicentrale. Iar preturile terenurilor de acest gen descurajeaza atat clujenii care vor sa construiasca in regie proprie, cat si potentialii investitori, care prefera sa optimizeze investitiile, construind mai degraba blocuri cu mai multe etaje decat case individuale.Pe de alta parte, vilele nou construite nu sunt usor de vandut la Cluj. Preturile lor mari de peste 200.000 euro si finisajele prea personalizate ii indeparteaza pe potentialii clienti, care ar dispune de bani, dar care si-ar dori cu totul si cu totul alte finisaje. „Cand ai acesti bani esti si mai pretentios si ti-ai dori ceva cu totul special”, explica agentii imobiliari din zona.In viitorul apropiat se preconizeaza ca vor aparea si cartiere rezidentiale cu case tip, la marginea orasului, tot mai multe persoane cumparand in acest scop mari suprafete spre Floresti sau alte zone rezidentiale noi, in dezvoltare.
Amplasament: HHHHH
Cartierul A. Muresanu a fost si este cel mai bine cotat in Cluj-Napoca. Casa dispune de un teren generos, de de 1.567 mp.
Suprafata si confort: HHHH
Vila este mare – aproape prea mult pentru o singura familie: subsol, parter, doua etaje si mansarda. Ar putea fi amenajata insa ca un mixt de comercial si rezidential, de catre o firma.
Dotari si finisaje: HHHHH
Apartamentele rezidentiale au termopan, parchet, cate doua bai pe nivel, incalzire cu gaz metan etc.
Raport pret calitate: HHH
Pretul de 400.000 euro este stabilit de evaluator, din punctul de vedere al costurilor de constructie, dar este un pret foarte mare fata de media suportata de piata.