Acesta a subliniat faptul că o casă medie din România consumă de 2,5 ori mai mult decât o casă din Clasa C (814 lei/an), de şase ori mai mult decât o casă din Clasa A (339 lei/an) şi de 20 de ori mai mult decât o casă pasivă (102 lei/an).
Preţurile sunt valabile la nivelul anului 2008 şi se bazează pe un dolar cotat la 3 lei şi un baril de petrol de 100 de dolari.
Economie de 1.200 lei/an prin izolare
„La o izolare care face trecerea de la Clasa E la Clasa C avem o economie de 1.200 de lei/an pentru o unitate locativă. În acest context, la un cost mediu de 250 lei/mp suprafaţă utilă, preţul reabilitării unei locuinţe medii este de 9.670 lei, ceea ce înseamă că timpul de recuperare al investiţiei va fi de opt ani“, a explicat Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR, în cadrul unui seminar pe tema eficientizării energetice a clădirilor.
Reprezentantul asociaţiei estimează piaţa de reabilitare termică la o valoare de circa 19,2 mld. euro, în condiţiile în care sunt 8,3 mil. de unităţi locative de reabilitat la un cost mediu de 9.670 lei/locuinţă. La acest rezultat trebuie adăugate şi sumele necesare pentru reabilitarea clădirilor publice, care până în 2020 trebuie să ajungă la un consum energetic aproape de zero, potrivit normativelor europene.
Cum vom îndeplini cerinţele europene
Împlinirea dezideratelor europene este aproape imposibilă pentru România. Programul de reabilitare termică a avut un buget redus în acest an (300 mil. lei, faţă de 360 mil. lei în 2009) şi s-a concentrat pe finalizarea lucrărilor începute în 2009, respectiv 29.000 de apartamente. În partea a doua a acetui an s-a lansat varianta reabilitării prin credit, program similar cu „Prima Casă“, însă jucătorii din piaţa construcţiilor nu îl văd ca pe o variantă viabilă.
În ceea ce priveşte programul „Casa Verde“, bugetul de 110 mil. lei rezervat pentru contractarea, în acest an, de sisteme care folosesc energie regenerabilă ajunge doar pentru 16.000 de solicitări. Până acum au fost înregistrate 12.500 de cereri, dintre care pentru 200 Ministerul Mediului şi Pădurilor a făcut deja plata.
Georgescu este de părere că programul „Casa Verde“ nu va reuşi să eficientizeze în acest an nici una din 10.000 de unităţi locative, în principal din lipsa unei industrii de profil care să producă sistemele de energie alternativă.
Citeşte şi De ce «Reabilitarea 2» riscă să fie un program mort din faşă