În ultimul trimestru al anului trecut, indicele preţurilor rezidenţiale calculat de Eurobank a rămas stabil, înregistrând o ușoară creștere de 0,3%, comparativ cu trimestrul anterior.
Creşterile trimestriale recente, coroborate cu evoluţia pozitivă din ultimii cinci ani, cu o medie anuală de 2,5%, susțin tendința de revenire a pieței româneşti, arată autorii raportului. Preţurile din Bucureşti și-au continuat parcursul ascendent cu o valoare de 4,6%.
În ceea ce privește cele opt diviziuni ale României, patru dintre acestea și-au continuat tendința de creștere trimestrială a prețurilor, în timp ce restul de patru au evoluat negativ. Regiunea Sud conduce lista diviziunilor cu evoluție pozitivă, cu o creștere trimestrială de 3,6%, iar Muntenia a înregistrat cea mai accentuată scădere, cu un procent de -2,1%.
„Evoluţia indicilor individuali aferenţi celor mai mari unsprezece orașe din România indică în general o performanță trimestrială stabilă, cu fluctuații care par a constitui mai degrabă corecții pe termen scurt. Oradea prezintă cea mai mare creștere a prețurilor trimestriale cu 4,1%, față de celelalte orase. Pe de altă parte, Timișoara a înregistrat cea mai mare scădere a prețurilor, cu -1,8%“, se arată în raportul citat.
Prețul proprietăților noi din București a continuat și el creșterea trimestrială, cu aproximativ 1%, contribuind, de asemenea, la creșterea de 1% a proprietăților noi la nivel național.
Eurobank Property Services (EPS) analizează trimestrial evoluţia Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acesta fiind bazat pe date istorice care acoperă o perioadă de 13 ani, începând din 2005.