Locuinţele, sedii de firmă, pot fi impozitate ca persoane juridice doar dacă îşi deduc utilităţile pe firmă

Autorităţile locale pot impozita imobilele deţinute de persoane fizice, folosite ca sediu social pentru firme, în mod similar cu clădirile deţinute de persoane juridice, doar dacă firma îşi deduce facturile de utilităţi pentru locaţia respectivă, susţine Maria Popa, tax manager în cadrul PKF Finconta.

”În cazul sediilor sociale aflate într-un apartament, se măresc impozitele doar în situaţia în care acea firmă îşi deduce utilităţile, sau o cotă parte, proporţională cu suprafaţa locuinţei în care îşi desfăşoară activitatea. Deci numai în acea situaţie intră sub incidenţa prevederilor noului Cod Fiscal”, a declarat miercuri Maria Popa, în cadrul unei conferinţe cu privire la impactul Codului Fiscal asupra IMM-urilor.
Potrivit noului Cod Fiscal, de anul viitor, clădirile nu se vor mai impozita în funcţie de forma de proprietate, pe persoană fizică sau juridică, ci în funcţie de destinaţie, respectiv rezidenţială sau nerezidenţială. Schimbarea modului de impozitare va duce la creşteri şi de până la 10 ori a taxelor pentru persoanele fizice ale căror locuinţe sunt folosite în scopuri comerciale şi nu pentru locuit, potrivit grilelor de impozitare anunţate de majoritatea primăriilor.

În prezent, impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice, se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, indiferent de destinaţia acesteia. Din 2016, însă, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% şi 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota va fi stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Pentru clădirile nerezidenţiale, unde pot fi incluse şi locuinţele care sunt şi sedii de firmă, impozitul se va calcula, din 2016, prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% (în funcţie de decizia consiliului local). (Sursa: Agerpres)