Pentru români şi în special pentru bucureşteni, specialiştii imobiliari au o veste bună, dar şi una proastă. Oferta de apartamente noi va fi din ce în ce mai mare şi vor avea de unde să aleagă, dar preţurile nu vor scădea prea curând.
În următorii trei ani, scumpirile pe piaţa imobiliară vor fi de cel puţin 5% pe an. România are o piaţă rezidenţială atipică faţă de celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, care au păşit deja în UE. Construcţia de locuinţe noi a luat avânt doar după anul 2005, în timp ce în Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia, sectorul s-a dezvoltat spectaculos la mijlocul anilor ‘90. Aşa că, în această zonă, din 2002 (înainte cu doi ani de aderare), piaţa era deja aşezată. Între 2002 şi 2006, volumul pieţei rezidenţiale din Est a crescut constant, dar cu variaţii mici, trend care va continua cel puţin până în 2008. Estimarea aparţine firmei de consultanţă internaţională Experian, care a întocmit un raport la nivelul regiunii Euroconstruct (19 ţări membre ale UE).
Per total, în regiunea Euroconstruct, numai în 2005 s-au realizat locuinţe noi în valoare de 603 miliarde de euro, adică 48% din totalul investiţiilor în construcţii. În ţările din est mai sunt multe de recuperat, ponderea rezidenţialului fiind încă mult mai mică: 25% din totalul tuturor lucrărilor de construcţii, adică doar jumătate din media UE.
România va intra în această horă de anul viitor. La noi se aşteaptă ca piaţa rezidenţială să fie mai activă decât în Ungaria şi Polonia. În acest moment, la nivelul întregii ţări se află în diverse stadii de finisare 120.000 de locuinţe, ceea ce înseamnă cu 40% mai mult decât în 2005, potrivit datelor de la INSSE. Din acestea, peste 10.000 se află numai în Capitală, iar în 2007, specialiştii imobiliari estimează că oferta de apartamente şi case noi va ajunge la circa 20.000 unităţi, ceea ce ar însemna o creştere de 100%. Potrivit unui studiu al GTC şi declaraţiilor directorului companiei, Shimon Galon, piaţa bucureşteană ar putea absorbi anual 30.000 de locuinţe noi.
Cererea de case noi nu va fi acoperită astfel nici în 2007 şi 2008, iar preţurile nu vor scădea. Ba chiar vor exista motive suplimentare să crească. „Variaţiile de preţ ar putea fi mai mici decât până acum. Creşterea costurilor materiilor prime, a combustibililor, gazelor şi mai ales a costurilor cu manopera va duce la o scumpire de minimum 5-9% pe an, în următorii trei-patru ani“, susţine Dan Ioan Popp, preşedintele Impact. Şi Adriana Iftime, director general al Patronatului Societăţilor de Construcţii din România, este de aceeaşi părere, dar cifrele sale sunt şi mai ameninţătoare: „Estimăm că în prima parte a anului viitor vom cunoaşte din nou o creştere a preţurilor, cu 10-15%“. În acest context, este puţin probabil ca preţurile locuinţelor vechi să scadă pe termen mediu, chiar dacă unii reprezentanţii ai agenţii imobiliare cred acest lucru. Deocamdată, faţă de apartamentele „comuniste“, singurele alternative mai ieftine oferite de developeri sunt locuinţele situate mult în afara oraşelor, care au dezavantajul unei infrastructuri nedezvoltate.