Turkmenistan este unul dintre cele mai bogate state în resurse energetice din bazinul Mării Caspice şi Asia Centrală. Potrivit estimărilor autorităţilor, statul dispune de a cincea rezervă de gaze naturale, ca mărime, din lume.
Capitala statului este la Aşgabat, oraş cu o populaţie de aproximativ 700.000 de locuitori. Străzile din Aşgabat sunt goale, clădirile sunt goale, nu vezi magazine sau restaurante, toate monumentele sunt închinate liderilor şi familiei acestora.
Angajaţii care lucrează în sistemul de stat – de fapt peste 95% din totalul angajaţilor – pot obţine însă o serie de facilităţi. Astfel, după cinci ani de muncă în instituţiile de stat pot cumpăra un apartament la jumătate de preţ şi cu o dobândă de 1% pe an. Statul subvenţionează de asemenea benzina, lumina, apa şi căldura. Astfel, fiecare locuitor cu maşină are 150 de litri gratis în fiecare lună. Orice cantitate în plus este cumpărată cu echivalentul a 0,6 lei pe litru. Apa este mai scumpă, respectiv circa 2 lei litrul. Apa se găseşte însă greu. Numărul magazinelor este foarte mic, la fel ca numărul restaurantelor sau al altor forme de comerţ. Mai mult, la ora 11 seara totul se închide în Turkmenistan, preşedintele dând ordin ca populaţia să doarmă la această oră.
Turkmenistanul este unul dintre cele mai bogate state în resurse energetice din bazinul Mării Caspice şi din Asia Centrală. Dispune de imense bogăţii de hidrocarburi: gaze naturale şi petrol, alte minerale utile. Rezervele, atestate de companii recunoscute în materie se ridică la 24,6 trilioane mc gaze naturale şi cca. 12 miliarde tone ţiţei. Totodată, Turkmenistanul estimează că zăcămintele cunoscute reprezintă numai 1/5 din totalul rezervelor existente, preconizând extinderea explorărilor geologice.
În prezent, Turkmenistanul foloseşte calea nordică spre Europa (conducta de gaze, singura funcţională, prin Uzbekistan şi Kazahstan, pe teritoriul Rusiei, Ucrainei). Are acorduri de vânzare a gazelor naturale cu China, Iran, Rusia etc. Exportă anual cca. 6 milioane tone ţiţei brut.