Locuitorii acestui stat nu apucă vârsta de 50 ani. Şeful statului este putred de bogat

Statul ce cea mai mică speranţă de viaţă din lume este Regatul Swaziland. Locuitorii săi nu apucă vârsta de 50 de ani, speranţa de viaţă fiind de 48 de ani, în timp ce regele are o avere colosală.

Regele Sobhuza al II-lea (1921-1982) s-a născut la 22 iulie 1899. Teoretic, domnia sa a durat 81 de ani (1899-1982), fiind cea mai lungă din istorie. În timpul domniei efective (1921-1982), Swaziland şi-a căpătat independenţa faţă de Marea Britanie (6 septembrie 1968), guvernul de tip tribal a fost înlocuit de unul modern şi a fost reliefată şi promulgată Constituţia (1970). Ulterior, Sobhuza al II-lea a abrogat Constituţia, dizolvând Parlamentul şi proclamându-se unicul conducător. El a readus la cârmă sistemul tribal, care îi permitea să aibă multe soţii. Se spune că la un moment dat haremul său număra nu mai puţin de 70 de soţii. A avut 210 copii, născuţi între 1920 şi 1970. A fost succedat de fiul său Mswati III, după o perioadă de regenţă asigurată de două dintre soţii, reginele Dzeliwe şi Ntombi. 

Mswati al III-lea este considerat a fi unul dintre ultimii monarhi absoluţi ai lumii, el având autoritatea de a numi primul ministru, membrii cabinetului şi ai justiţiei. Cu toate acestea, el este legat de o anumită tradiţie swazi şi nu are autoritatea de a-şi alege moştenitorul.

Regatul Swaziland are o populaţie de 1.419.623 de locuitori şi este situat în Sudul Africii. Numit deseori „Elveţia Africii”, în Regatul Swaziland cultura şi tradiţiile africane înfloresc alături de hoteluri de lux moderne şi rezervaţii cu animale sălbatice. În comparaţie cu ţările vecine, Swaziland a fost ferită de tensiuni rasiale, deşi nu a scăpat de sărăcie şi criza SIDA.

Capitala Mababane se află la capătul de nord al văii Ezulwini şi este un oraş mic, cu facilităţi turistice. Rezervaţiile naturale şi parcurile naţionale sunt caracterizate de unele dintre cele mai frumoase peisaje din sudul Africii.

Între cele mai importante atracţii ale ţării se numără Mlilwane, un sanctuar al vieţii sălbatice destul de bine pus la punct, cascadele Mantenga, resortul cazino Piggs Peak şi ceremonia anuală Umhlanga la „Fata Regelui” din Lebombo, lângă frontiera de est a ţării.

Swaziland este cunoscut şi pentru produsele de artizanat de excepţie, plus peisajele naturale splendide, în special pe platourile din partea de vest, ce se ridică la mai mult de 1.800 de metri deasupra nivelului mării şi sunt brăzdate de o multitudine de cursuri de apă, cascade şi defileuri împădurite.

Locuitorii cultivă porumb, sorg, fasole, alune şi cartofi. Principalul aliment consumat este porumbul, cu carne şi o varietate de legume. Pentru omul obişnuit micul dejun constă în ceai, pâine şi/sau terci cu lapte acru. La prânz se mănâncă pâine sau resturi de la alte mese, iar cina constă în terci, legume şi carne. Este interzisă fotografierea Palatului Regal, a familiei regale şi a obiectivelor militare.