Locuitorii din București se confruntă cu o invazie de țânțari
Virusul ce poate fi transmis de către țânțari se numește West Nile și poate provoca boli periculoase, unele chiar mortale. Totodată, situația este accentuată de faptul că operațiunile de dezinsecție din București au început cu întârziere în acest an.
Realizarea operațiunilor respective costă costă 16,7 milioane de lei, jumătate din suma cerută inițial de compania care va asigura deratizarea și dezinsecția.
Urmează invazia de insecte
Simultan, valoarea acestor servicii este de 12 milioane de lei în Constanța, iar mare parte din sumă este asigurată prin fonduri europene, și de 4,6 milioane de lei în Timișoara.
De asemenea, medicii avertizează că urmează să avem parte de o invazie de insecte după ploile din ultimele săptămâni. Cei mai îngrijorători sunt țânțarii, deoarece se înmulțesc de două ori mai repede în timpul verii și pot transmite virusul West Nile.
80% din persoanele infectate nu prezintă simptome iar la început boala prezintă simptome de gripă, precum febră ridicată și durere intensă de cap. Totuși, în cazurile severe, pot apărea simptome neurologice precum vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoare, oboseală cronică sau slăbiciune musculară.
Cum pot ajuta țânțarii la combaterea unuia dintre cei răspândiți și periculoși viruși?
Anterior, Europeansting a explicat că țânțarii ajută oamenii de știință să combată un virus letal, împotriva căruia nu s-a inventat un vaccin sau tratament eficient. Un studiu recent din Indonezia a indicat o scădere cu 77% a cazurilor de febră dengue, după ce țânțarii au fost infectați cu o bacterie frecvent întâlnită la insecte. Se numește Wolbachia și reduce capacitatea unui țânțar de a răspândi dengue, îngreunând reproducerea virusului.
Febra dengue provoacă până la 400 de milioane de infecții pe an și poate duce la boli grave și chiar la deces. Acum este cea mai răspândită boală, transmisă de țânțari. Aproximativ 8 milioane de cazuri de dengue se înregistrează anual în Indonezia.
Sursa foto: Dreamstime