Producătorii francezi de foie gras sunt nemulţumiţi de hotărârea autorităţilor din California de a interzice de la 1 iulie a comercializării acestei specialităţi emblematice, spunând că imaginea lor este afectată. Legea care interzice foie gras a fost votată în 2004, în urma campaniilor iniţiate de activiştii pentru drepturile animalelor. Asociaţiile pentru protecţia animalelor au spus că îndoparea gâştelor este echivalentă cu tortura şi au lăsat un termen de şapte ani producătorilor ca să găsească alternativă la acest mod de hrănire, scrie Le Monde în ediţia de duminică.
Producătorii francezi sunt furioşi şi chiar Ministerul de Externe analizează prin ce mijloace poate reacţiona. "Este un subiect care poate părea amuzant, dar el trebuie tratat cu seriozitate?", potrivit unei surse diplomatice franceze. "Nu există niciun motiv pentru ca statul California să facă excepţie în raport cu restul lumii. Foie gras este o parte importantă a patrimoniului gastronomic francez, recunoscut şi de UNESCO", potrivit aceleiaşi surse.
În replică, preşedintele consiliului general din departamentul Gers (sudul Franţei), Philippe Martin (deputat din partea Partidului Socialist) le-a cerut duminică, printr-un comunicat, furnizorilor de vinuri şi patronilor de restaurante din toată Franţa să nu mai vândă vinuri din California până ce nu este retrasă legea care interzice comercializarea de foie gras.
Chiar dacă exporturile franceze în SUA au fost aproape zero în 2011 din cauza barierelor vamale şi a restricţiilor veterinare, exportatorii afirmă că nu înţeleg această lege şi l-au sesizat pe noul ministru al agriculturii, Stéphane Le Foll.
"Studiem acum mijloacele pe care le putem folosi ca să reacţionăm", explică Marie-Pierre Pé, delegată în Comitetul interprofesional pentru foie gras. "Pe plan economic, incidenţa acestei interdicţii nu este foarte importantă. Este mai degrabă un prejudiciu de imagine", potrivit acesteia. "Este o chestiune de şoc cultural. Şi-ar putea imagina cineva ca în Franţa să se interzică ketchup-ul sau hamburgerii?", spune Marie-Pierre Pé sperând că va fi retrasă această lege în California, aşa cum a făcut şi primarul din Chicago când a interzis foie gras în 2006 şi apoi s-a răzgândit.
André Daguin, fost lider al sindicatului patronilor de hoteluri şi restaurante din departamentul Gers, vorbeşte despre revenirea prohibiţiei, acea perioadă dintre cele două războaie mondiale când Statele Unite au încercat să interzică vânzarea alcoolului. Fiica acestuia, Ariane, conduce un grup de comercializare a foie gras în SUA. ‘O să fie ca pe vremea prohibiţiei în California. Unii oameni chiar vor vrea să consume foie gras, iar alţii se vor îmbogăţi de pe urma acestei situaţii. Nu merg până acolo încât să spun că va apărea un nou Al Capone, dar ceva pe aproape. Trebuie să ne luptăm, chiar dacă interesul material imediat nu este mare (…) Este începutul unei bătălii juridice’, afirmă André Daguin.
Ministerul francez de Externe a declarat joi că regretă decizia Californiei. "De şapte ani, autorităţile franceze au intervenit pe lângă autorităţile californiene ca să renunţe la poziţia lor", potrivit Ministerului de Externe.
La rândul său, Martin Malvy, preşedintele consiliul general al regiunii Midi-Pyrénées (sud-vest), una din cele trei principale regiuni producătoare de foie gras, alături de Aquitania şi Alsacia, a încercat să reacţioneze cu umor şi i-a invitat pe californieni şi pe guvernatorul lor, printr-un e-mail adresat mai multor agenţii turistice californiene, să vină să deguste foie gras sub toate formele, sub soarele din frumoasa zonă franceză.
Sursa: Agerpres