Așadar, Asociația Națională a Companiilor de Sănătate a Mediului (Anecpla) a lansat o alertă pentru adoptarea măsurilor de control în această vară pentru prevenirea problemelor cauzate de musca neagră.
Acest mesaj a venit după ce Junta de Andalucía avertizase deja cu privire la proliferarea crescută a țânțarilor purtători de virusul West Nile (WNV). În momentul de față, Anecpla a tras un semnal de alarmă după ce a detectat o creștere a populației acestor insecte, ale căror mușcături sunt foarte agresive și pot cauza mari probleme de sănătate publică.
Această insectă din Spania mușcă în loc să înțepe
Potrivit informațiilor publicate de Anecpla, musca neagră este o specie originară din Spania. Totuși, numărul acestora a crescut vertiginos în ultimii ani, iar tot mai mulți oameni apelează la serviciile medicale din spitale și centre de sănătate după ce au fost atacați de această insectă.
Contrar credinței populare, musca neagră nu înțeapă, ci mai degrabă mușcă. Jorge Galván, directorul general al Anecpla, a explicat că problema fundamentală a acestei insecte este că nu înțeapă, ci mai degrabă mușcă sub formă de ferăstrău. Generează astfel o rană semnificativă, putând da naștere la infecții și reacții foarte alergice. În unele cazuri poate necesita chiar spitalizare.
Datorită naturii sale hematofage, musca neagră trebuie să se hrănească cu sânge pentru a-și finaliza ciclul de viață. Insecta mușcă, rupând pielea victimelor cu fălcile sale pentru a avea acces la sânge. În timpul acestui proces, se injectează o cantitate mică de anestezic care îi permite să acționeze fără a fi perceput de persoana afectată timp de aproximativ cinci minute. Ca urmare, pe piele se formează un nodul de câțiva centimetri care sângerează adesea, însoțit de umflături vizibile care pot dura până la o lună.
Această insectă autohtonă a cunoscut o creștere fără precedent a populației sale
Această insectă autohtonă, cu o lungime de aproximativ șase milimetri, a cunoscut o creștere fără precedent a populației sale, în principal datorită creșterii temperaturilor din ultimii ani.
„Singura modalitate prin care avem de a evita o ciumă necontrolată a acestei specii este ca administrațiile publice să pună toate eforturile în controlul acesteia prin campanii preventive anterioare lunilor cele mai călduroase, care este și momentul ideal pentru a aplica tratamente larvicide, care sunt cele mai eficiente”, au subliniat specialiștii din Spania.
Specialiști le recomandă persoanelor afectate să aplice pe zona mușcată pentru a reduce umflătura sau folosirea unei creme blânde cu corticosteroizi.
Conform informațiilor publicate de sursa menționată, regiunile cele mai afectate sunt Andalucía, Aragon, Catalunya, Madrid, Murcia și Valencia.