In Zimbabwe, din cauza inflatiei deja stratosferice, preturile au atins in iulie valori de miliarde si mii de miliarde. Banca lor Nationala s-a gandit sa faca denominalizarea dolarului local, la rata de schimb de 10 mii de miliarde = 1 dolar nou, incepand cu 1 august.
Un mic artificiu de calcul al bancii centrale zimbabwene i-a transformat pe locuitorii tarii batute de soarta in cautatori de comori. Concret, o parte dintre monedele dolarului nou au exact acelasi design cu monedele vechi, care nu mai puteau fi utilizate avand valori neglijabile. Astfel, in Zimbabwe circula acum urmatoarele valori: 500, 100, 20, 10 si 5 dolari in bancnote, iar sub forma de monede exista 25, 10, 5, 2, 1 dolari si subdiviziuni de 50, 20 si 10 centi. Dupa cum se poate observa, unele valori au atat moneda cat si bancnota. Dintre acestea, monedele vechi de 5 si 2 dolari, precum si toate subdiviziunile au exact acelasi design. In plus, banca centrala permite repunerea in circulatie a monedelor vechi, cu noua valoare care este de zece mii de miliarde de ori mai mare decat cea inscrisa in fapt pe moneda. Motivul nu este specificat; poate fi lipsa fondurilor de a plati un nou design sau chiar o mutare facuta cu buna stiinta, o „smecherie” monetara nationala pentru a mai mari putin averea locuitorilor. Lucru care nu face altceva decat sa arunce in piata bani ce nu au acoperire in economie, ceea ce duce la… inflatie. Artificiul de calcul se mai poate transpune in situatia in care monedele vechi erau oricum iesite practic din circulatie din cauza valorii infime pe care o purtau, iar acum banca centrala in loc sa scoata pa piata o masa monetara in dolari noi de o anumita valoare, lanseaza o valoare mai mica de monede noi, diferenta fiind lasata sa fie acoperita de populatie. Dar de unde poate sti banca centrala cata moneda veche mai are populatia?
Anuntul a dat sperante locuitorilor care au inceput, in toata tara sa caute prin casa, pe sub pat, printre jucariile copiilor, in gradina sau pe strada monede vechi. Bineinteles, cea mai dorita este cea de 5 dolari, dar nici o fisa de 10 centi nu este de lepadat. Cu 200 miliarde de dolari se cumpara in iulie o bucata de paine. Acum, cu zece fise vechi de 2 dolari se poate cumpara acelasi lucru, banii provenind de nicaieri. Cei care au patimit sunt vanzatorii din magazine, ce au de numarat fise, aparatele automate care sa faca acest lucru fiind extrem de rare in Zimbabwe. „A fost o zi haotica. Clientii au cumparat pana nu am mai avut marfa si au platit numai cu monede vechi” spune Farayi Chikomba, vanzator la un magazin, bineinteles alimentar, local. El a primit foarte putine bancnote noi, restul de cumparaturi fiind facute cu cecuri si vouchere agricole.
Avantaje de pe urma artificiului trag cei care gasesc monedele. acestia sunt priviti cu invidie de catre cei care isi amintesc cum au dat fisele copiilor sa se joace cu ele, acestia distrandu-se aruncand cu monedele dupa pasari. De regula, monedele sunt gasite in cutii de biscuiti, sertare sau borcane. Cu toate acestea, in Zimbabwe continua trocul. Contravaloarea obiectelor poate parea hilara. Astfel, pentru o cutie de smantana se primeste un sapun, 11 cosuri de balegar pentru un kilogram de orez, doi litri de lapte pentru un coafat. In fapt, toate schimburile au la baza litrul de benzina, care costa acolo 1,50 dolari SUA.
Petru cei pasionati de cifre, un dolar SUA valoreaza 7,58 dolari zimbabweni noi, iar dobanda la overnight este de 8.500%.
Surse: Sunday Independent, Courier News (Africa de Sud), Reserve Bank of Zimbabwe