Constănţenii vor plăti mai mult pentru căldură, preţul gigacaloriei majorându-se cu 10% din 18 ianuarie. Consiliul Local Municipal a majorat, vineri, preţul gigacaloriei pentru populaţie de la 119 lei la 137 de lei. Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a afirmat că decizia a fost luată după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea tarifelor pentru căldură cu zece procente. "Constanţa, ca şi Bucureştiul,
Constănţenii vor plăti mai mult pentru căldură, preţul gigacaloriei majorându-se cu 10% din 18 ianuarie. Consiliul Local Municipal a majorat, vineri, preţul gigacaloriei pentru populaţie de la 119 lei la 137 de lei.
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a afirmat că decizia a fost luată după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea tarifelor pentru căldură cu zece procente.
„Constanţa, ca şi Bucureştiul, până acum avea cel mai mic preţ la gigacalorie din ţară. În Constanţa discutam, ca şi în Bucureşti, de altfel, de 119 lei pe gigacalorie. Având în vedere majorarea făcută de către Bucureşti a preţului cu care noi cumpărăm gigacaloria, majorare de zece la sută, precum şi a faptului că de la Bucureşti, pentru a acoperi ca şi subvenţie această majorare vin zero lei, din păcate toată această majorare trebuie suportată de populaţie. Înseamnă că preţul gigacaloriei nu va mai fi de 119 lei, ci de 137 lei”, a declarat, vineri, Mazăre.
Primarul a spus că, deşi a fost majorat, preţul gigacaloriei în municipiul Constanţa este mai mic decât în alte oraşe din ţară. Astfel, la Arad tariful este de 207 lei/gigacalorie, la Braşov-184 lei/gigacalorie, Cluj – 165 lei/gigacalorie, Iaşi – 175 de lei/gigacalorie, Craiova – 186 de lei/gigacalorie. Potrivit sursei citate, preţul gigacaloriei, fără subvenţii, este de 305,66 de lei/gigacalorie, iar populaţia va plăti 137 de lei/gigacalorie.
Radu Mazăre a spus că intenţionează să propună Consiliului Local ca subvenţia pentru gigacalorie să fie diferenţiată în funcţie de veniturile fiecărei persoane, iar această măsură, dacă va fi aprobată, ar putea intra în vigoare de iarna viitoare.
Tarifele la energia termică livrată de ELCEN în Bucureşti şi Constanţa au fost majorate, la 1 ianuarie, 9%, respectiv zece la sută, printr-o decizie a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), adoptată la sfârşitul anului trecut, pe baza solicitărilor companiei.
SURSA: Mediafax