Este vorba despre o zonă superbă din județul Alba, Transursoaia, care a renăscut odată ce autoritățile au decis să facă un lucru banal: să asfalteze drumul.
Transursoaia porneşte din localitatea Albac şi urcă până la o altitudine de 1300 de metri, până în Huedin. Drumul, pe alocuri îngust, urca şi coboară în pante abrupte. Este presărat cu multe curbe, aşa că mulţi îl aseamănă cu Transalpina, scrie stirileprotv.ro.
Turistă: ”Ne place enorm, aerul e curat, proaspăt, peisajele sunt mirifice şi oamenii calzi. E drumul care şerpuieşte şi peisaje spectaculoase. Noi am fost când eram copii mici şi drumul nu era făcut”.
Turist: “Suntem din Brăila. Zona este fantastică. Natura pură, pur şi simplu, suntem fascinați de toată zona, de obiectivele din zonă şi de abia aşteptam să ne întoarcem”.
Peisajul este mirific și zona este plină de obiective turistice, lacul Beliș fiind unul dintre acestea.
Turistă: “Vrem să mergem la cascada Valul Miresei şi am venit pe Transursoaia. Cum vi s-a părut traseul? Traseul mi s-a părut foarte frumos. Mie îmi place combinaţia asta între păşune şi pădure şi faptul că e mai sălbatic. Nu e atât de multă lume”.
Unii turiști au ales să admire natura de pe bicicletă, așa că lasă mașina în localitate și preferă acest mijloc de transport.
Bicilist: ”În câte zile îi veţi parcurge? În trei zile, duminică seară ajung la maşină în Albac. Este mai uşor şi mai frumos să descoperi zona pe două roţi? Da. Observ mult mai multe lucruri decât cu maşina. Simţi mirosul fânului, culegi mure, afine, zmeură”.
Localnicii mărturisesc că zona s-a dezvoltat mult odată ce autoritățile au decis să modernizeze drumul, numărul turiștilor crescând considerabil. Acest lucru i-a determinat pe localnici să își transforme casele în pensiuni și turismul a înflorit de-a dreptul. Pentru o noapte de cazare aici se plătește o sumă care începe de la 80 de lei, iar pentru a închiria o cabană suma ajunge la 450 de lei.