Textul din The Economist s-a axat pe tensiunile dintre Statele Unite și China, descriind Taiwanul drept o arenă în care se desfășoară aceste ostilități.
Taiwan, în mijlocul intereselor Chinei si Americii
Mulți utilizatori au criticat modul în care este descris Taiwanul. ”Pot pune acum în CV-ul meu că „am crescut și am trăit în cel mai periculos loc de pe Pământ timp de 23 de ani?”, a comentat, sarcastic, un taiwanez. „În al doilea rând, mulțumesc că ați pus viitorul Taiwanului în mâinile SUA și al Chinei. Asta este „foarte” liniștitor”, a continuat el.
”Dragă The Economist, Taiwan nu e absolut cel mai periculos loc de pe Pământ. Mai exact, Taiwanul se află lângă cea mai periculoasă țară din univers”, a reacționat un altul.
Președintele Tsai Ing-wen a postat și el o reacție, spunând că Taiwanul se află „în prima linie a democrației la nivel mondial”, scrie GlobalVoices.
Chiar dacă titlul ales de The Economist este exagerat, amenințarea militară este una reală. China revendică suveranitatea asupra Taiwanului încă din 1949, când Kuomingtang a pierdut războiul civil chinez și a fugit pe insulă.
Din 2016, China și-a intensficat retorica naționalistă, sloganul „unind Taiwanul prin forță” devenind din ce în ce mai popular. In paralel, exerciții militare chineze în jurul insulei au loc tot mai des.
SUA a adoptat de multă vreme o politică de „ambiguitate strategică” asupra Taiwanului, în care oferă sprijin politic și militar insulei, fără să promită că o va apăra în cazul unui atac al Chinei. Dar în administrația Biden, oficialii americani au cerut din ce în ce mai mult un angajament explicit al apărării Taiwanului.
China, avioane militare pentru Taiwan
Luna trecută, înaintea unei vizite a emisarilor americani în Taiwan, Beijingul a trimis 24 de avioane militare, inclusiv avioane de luptă și bombardiere cu capacitate nucleară, în zona de apărare aeriană a Taiwanului.
Două zile mai târziu, adjunctul ministrului chinez al afacerilor externe, Le Yucheng, a avertizat SUA să nu se joace cu focul în cazul Taiwanului. Și a sugerat că Beijingul nu exclude recurgerea la forța militară.
Articolul îl cita pe Phil Davidson, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, care afirma recent că Beijingul ar putea ataca Taiwanul înainte de 2027.
„Deși Statele Unite nu sunt obligate să apere Taiwanul, un asalt chinez ar fi un test al puterii militare a SUA și a hotărârii sale diplomatice și politice. Iar dacă Flota a 7-a americană nu va apărea, China va deveni puterea dominantă în Asia”, spunea Davidson.
Deși amenințarea din partea Chinei este reală, unii au descoperit că articolul din The Economist reflectă tactica Chinei de a induce frica, subminând totodată poziția Taiwanului. Alții au cerut Taiwanului să dezvolte un cadru diplomatic care să poată face față amenințărilor Chinei, fără a se baza doar pe SUA.
Taiwanezii laudă guvernul de la Taipei pentru că a tratat impecabil focarul COVID-19 (au existat doar 12 decese pe insulă din cauza bolii de la începutul pandemiei). Taiwanul a înregistrat o creștere a PIB-ului de peste 8% în prima parte din 2021, în ciuda sancțiunilor economice și a exercițiilor militare ale Chinei. Un număr mare de protestatari din Hong Kong s-a refugiat în Taiwan, în fața persecuției politice a Beijingului, după protestele anti-China din 2019.
@letsupupup descrie astfel acest statut paradoxal al insulei, cu o expresie comună chineză: ”Cel mai periculos loc de pe pământ este cel mai sigur loc.
# Statutul Taiwanului este cheia păcii mondiale #Închideți China”.