AIESEC este, in acest moment, cea mai mare asociatie studenteasca din lume. Structurile sale se regasesc in 750 de centre universitare din 85 de tari. Anual, zeci de mii de studenti se implica in proiectele destinate dezvoltarii carierei si beneficiaza de serviciile puse la dispozitia lor prin intermediul unor programe menite sa faca legatura dintre mediul universitar si cel economic.
In Romania, activitatea AIESEC s-a facut remarcata in primul rand prin targurile de locuri de munca „Zilele Carierei”. Prima manifestare de acest gen desfasurata in 1992 a reunit peste 30 de companii si 200 de studenti. In timp, interesul a crescut considerabil, atat din partea tinerilor aflati in cautarea unui loc de munca, cat si al firmelor preocupate de cunoasterea si angajarea celor mai buni absolventi. Participantii au beneficiat de tot mai multe servicii: dezbateri pe teme de interes in domeniul orientarii in cariera, adaptarea la cultura si conditiile de munca din cadrul unei organizatii, specializare si formare continua etc. Incepand cu acest an a fost lansat un sistem simplu si foarte eficient de inscriere a studentilor la targul de locuri de munca „Zilele Carierei”, prin introducerea bazei de date online. Din cei peste 3.500 de studenti si absolventi care s-au inscris in aceasta baza de date, 200 s-au angajat la companiile prezente la targ. Organizatorii au fost interesati insa nu numai de inregistrarea persoanelor fizice, ci si a propunerilor acestora. In urma proiectelor de recrutare si pregatire a studentilor si absolventilor pentru targurile de locuri de munca, reprezentantii AIESEC au tras cateva concluzii importante:
1. tinerii au nevoie de consultanta si orientare in cariera mult mai directa si permanenta;
2. absolventii nu poseda, in momentul incheierii studiilor, abilitatile necesare pentru integrarea intr-o organizatie, deoarece mediul universitar nu ii pregateste in aceasta directie;
3. sistemul educational romanesc este insuficient pentru pregatirea absolventilor in conformitate cu nevoile pietei muncii;
4. mediul de afaceri este grav afectat la nivelul eticii strict necesare pentru dezvoltarea profesionala.
Reprezentantii AIESEC au luat decizia de a crea un program special de orientare in cariera. Denumirea lui, Forward, locul de unde poti sa incepi, este semnificativa pentru obiectivele urmarite. Forward este un centru online si fizic de interactiune continua intre studenti si companii. Proiectul, lansat zilele trecute la Academia de Studii Economice din Bucuresti, va integra toate evenimentele organizate de AIESEC in domeniul orientarii in cariera a studentilor – prezentari de companii, seminarii de pregatire, studii de caz, resurse de invatare etc. – intr-un program care se va derula pe termen lung, la granita dintre mediul academic si cel de afaceri.

Un centru online si fizic de interactiune continua

Centrul de cariera Forward este conceput sa functioneze simultan pe trei coordonate:
1. Spatiul online de interactiune pentru studenti si companii.
Portalul de cariera www.fwd.aiesec.ro va contine toate informatiile de care au nevoie studentii pentru construirea unei directii in cariera inainte de angajare, dar si de apropiere de mediul de afaceri inca din timpul facultatii. Spatiul online de interactiune pentru studenti si companii va contine:
– prezentari de companii: structuri, politici, domenii de actiune;
– descrieri de posturi la nivel de intrare din diverse departamente;
– oferte de internship;
– forumuri online;
– studii de caz pe proiecte realizate in interiorul companiilor;
– exemple personale de reusita in cariera.
Portalul de cariera www.fwd.aiesec.ro va pune la dispozitia celor interesati toate informatiile prezentate in cadrul intalnirilor dintre companii si studenti si va deveni un loc de invatare, de explorare a mediului de afaceri si de interactiune intre tineri si angajatori pe termen lung. Pagina de Internet va fi spatiul virtual in care companiile ii pot informa pe studenti despre nevoile si planurile lor de recrutare. Angajatorii vor putea face, pe aceasta cale, mai usor cunoscute cerintele lor privind cunostintele si abilitatile necesare pentru recrutarea pe anumite posturi sau pentru integrarea in mediul de lucru. Pagina va constitui un instrument de comunicare rapida si de pregatire a intalnirilor fizice cu studentii .
2. Biblioteca online de resurse va contine materiale referitoare la:
– domenii specializate: consultanta financiara, resurse umane, vanzari si negociere;
– abilitati: integrarea intr-o companie, comunicare interna si externa, spirit de echipa, planificarea carierei, managementul proiectelor, managementul timpului, vanzari, negociere, prezentare si relatii cu clientii;
– planificarea carierei: moduri de pregatire si integrare in cadrul unei companii.
3. Interactiunea directa
Din doua in doua saptamani, tinerii vor avea posibilitatea sa se intalneasca direct cu firme romanesti si straine care isi vor putea prezenta mai bine structurile, misiunea si valorile specifice stilului de lucru si culturii organizationale. Reprezentantii lor vor putea comunica si oferi sugestii in mod concret despre felul cum trebuie sa se pregateasca studentii pentru a putea fi recrutati sau pentru a se integra intr-un loc nou de munca. Intalnirile vor fi anuntate din timp pe pagina de web si vor oferi informatiile de care au nevoie studentii pentru a se pregati in functie de nevoile companiilor respective.
In urma rezultatelor ce se vor identifica pe parcurs, AIESEC intentioneaza sa dezvolte noi proiecte. Directiile principale anticipate deja vizeaza completarea educatiei academice cu sesiuni de pregatire personala si profesionala, orientarea in cariera prin expunerea la experiente internationale in cadrul unor programe de practica.     

Portalul de cariera

Seminariile organizate bilunar cu diferite companii in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti vor sta la baza programului de cariera on-line initiat de AIESEC. Informatiile prezentate in cadrul acestor seminarii vor fi afisate pe pagina de web: www.fwd.aiesec.ro
Centrul de Cariera on-line Forward contine:
* Spatiul on-line de interactiune: forumuri on-line; cariere de succes etc.
* Biblioteca on-line de resurse: materiale in diferite domenii de specializare necesare pentru dezvoltarea abilitatilor, planificarea carierei etc.
* Prezentari de companii, descrieri de posturi la nivel de intrare, cerinte pentru recrutarea tinerilor.
Informatii suplimentare pot fi solicitate direct pe adresa de E-mail: office@aiesec.ro