Locul din Grecia de care foarte puțină lume a auzit. Este un adevărat paradis

grecia

Grecia / SURSA FOTO: Dreamstime

Cea mai subestimată regiune din Grecia este un adevărat paradis. Peninsula Peloponez, situată în sud-vestul Greciei, deși nu este atât de căutată de turiști, oferă vizitatorilor prețuri mai mici și mai multe obiective turistice decât ​​alte părți ale țării. Regiunea combină plaje curate, sate fermecătoare și munți maiestuoși cu cultura elenă autentică și tradițiile locale.

Singurul lucru care lipsește sunt miile de turiști, care iau cu asalt Atena și locurile fierbinți ale insulelor din Grecia. Satele din Peloponez oferă priveliști superbe, unde puteți savura în liniște retsina (vinul local) și puteți admira viața de zi cu zi a localnicilor, scrie Explore.

Scriitorul american de călătorii John Steves notează pe blogul său că, „precum vinul său, Peloponezul este dur, dar cu o istorie complexă”. Acest lucru îl face un loc fascinant pentru cei dispuși să-i caute nestematele arhaice, care sunt împrăștiate într-un peisaj sălbatic.

Peninsula din Grecia este „Gibraltarul Estului”

Pe partea de vest a peninsulei se află Olympia antică, unde vechii greci priveau sportivii concurând la primele Jocuri Olimpice, în anul 776 î.Hr., iar în sud-est se află incredibilul oraș cu ziduri Monemvasia.

Orașul vechi de 8.000 de ani și fost centru militar al Imperiului Bizantin este adesea numit „Gibraltarul Estului”, deoarece se află pe o stâncă enormă, chiar în largul coastei, legat de continent numai printr-un pod.

Ruine antice și orașe pitorești

Pe partea de est a regiunii Peloponez se află ruinele magnifice din Micene, capitala unei civilizații care a condus Grecia antică între anii 1600 și 1200 î.Hr.

Renumita „Poartă a Leului” de la intrarea în cetatea orașului datează din jurul anului 1250 î.Hr.

Construită din pietre gigantice, poarta este un miracol al arhitecturii și ingineriei miceniene. Alte ruine bine conservate și semnificative din punct de vedere cultural pot fi găsite la 30 de mile nord-vest la Epidauros, care are „cel mai impresionant teatru din lumea antică”, spune Steves pe blogul său.

Drame grecești antice se joacă și azi aici în timpul verii.  Când vizitați teatrul, încercați să stați in centrul orchestrei circulare (chiar pe marmura pătrată care o marchează). Vorbiți  cât mai în șoaptă. Veți fi uimiți cum vorbele revin la urechile voastre în mod stereofonic și cum și cei mai îndepărtați spectatori vă pot auzi.

Cel mai atrăgător oraș din regiune, Napflio

De-a lungul coastei Peloponezului, între Micene și Epidauros, este ceea ce Steves consideră cel mai atrăgător oraș din regiune, orașul de pe litoral Napflio, cunoscut pentru castelele sale uimitoare, plajele minunate precum Karathona și Arvanitia, și orașul vechi, cu amestecul său de stiluri arhitecturale.

Orașul are o scenă vibrantă de restaurante și o viață de noapte intensă, deși turiștii nu se îngrămădesc să vină aici.

În blogul său, Steves evidențiază un alt lucru grozav legat de peninsula Peloponez: spre deosebire de insulele grecești, nu trebuie să iei un avion sau feribotul pentru a ajunge acolo.

Cum se poate ajunge în Peloponez

Este conectat la continent prin Istmul Corintului, care se află la doar 47 de mile cu mașina sau cu autobuzul, de la Atena. Cu toate acestea, dacă preferați să ajungeți cu feribotul, poate fi o opțiune relaxantă.

Există mai multe porturi în regiune, cel mai mare fiind în orașul nordic Patras, cu servicii între porturile italiene Ancona, Bari, Brindisi, Triest și Veneția. Feriboturile circulă, de asemenea, între Patra și insulele grecești Corfu, Ithaca și Kefalonia.

Odată ce ajungeți în peninsulă, autobuzele interurbane (KTEL) sunt convenabile, dar o mașină vă va oferi cea mai mare libertate de a explora zonele îndepărtate, cum ar fi peninsula Mani din partea de sud-vest a peninsulei.

Este o zonă deosebit de fascinantă pentru Steves. El observă: „Peisajul este gol, așa cum sunt puține alte locuri din Europa, cu o senzație rară, care te duce cu gândul la Vestul Sălbatic”.

Zona este renumită pentru Peșterile Diros, palate întunecate, apoase, împânzite de stalactite, care amintesc de Hades (zeul grec al Infernului, care trăia în împărăția subterană a celor morți, pe care o conducea împreună cu soția sa, Persefona) și pentru casele-turn Maniat, folosite ca fortărețe.