Locuit din anul 1800 î.Hr., Varanasi este cunoscut drept cel mai vechi oraș de pe Pământ și unul dintre cele mai sfinte locuri pentru cei 1,2 miliarde de hinduși din lume. Zilnic, în timp ce se aud răsunând templului din Varanasi, zeci de mii de pelerini coboară cele 88 de trepte de piatră ale orașului și se scufundă în apele sfinte ale rîului Gange, pentru a-și curăți păcatele.
Rudele celor decedați se adună în cele două locuri de incinerare din Varanasi unde rugurile funerare ard non-stop, fiind convinși că Shiva însuși șoptește mantra Tarak (cîntarea eliberării) la urechile tuturor celor incinerați aici, oferindu-le pe loc mântuire, scrie BBC.
Varanasi, locul în care se practică o dietă strictă sattvică
Cu toate acestea, motivele occidentalilor pentru a călători în Varanasi nu țin de curățarea sufletului. Ei vin aici în număr tot mai mare ca să experimenteze mâncarea vegetariană. Din moment ce adepții lui Shiva cred că acesta e un zeu vegetarian, și majoritatea locuitorilor din Varanasi urmează o dietă strictă sattvică (” pur vegetariană”). ”Eu și familia mea suntem vegetarieni puri de generații întregi. Refuzăm chiar și să bem apă dintr-o casă în care se mănîncă ouă”, spune Rakesh Giri, un indian care i-a fost ghid reporterului BBC.
Varanasi poate fi capitala spirituală a Indiei, dar a ajuns să fie cunoscută în toată lumea. Bucătari din întreaga lume încep să se inspire din moștenirea culinară a orașului, recreând aromele mîncărurilor vegetariene în restaurantele lor.
Clătitele cu făină de hrișcă, un adevărat deliciu
Bucătarul Vikas Khanna, care a primit o stea Michelin din 2011 până în 2016, susține că este fascinat de clătitele vrat ke kuttu cu făină de hrișcă, servite într-un singur templu din Varanasi.
„Am încercat tot posibilul să le recreez în bucătăria mea din Manhattan. Au un gust delicios”, spune el.
Un alt chef celebru din Londra, Sanjeev Kapoor, a scris despre pasiunea lui pentru mâncarea din Varanasi și pentru excelentele feluri de mîncare vegetariene. Desigur, într-o țară care este 80% hindusă și 20% vegetariană, meniurile fără carne sunt omniprezente. Dar ceea ce face ca bucătăria vegetariană din Varanasi să fie atât de atractivă este modul în care specialitățile sale sattvice și vegetariene sunt direct influențate de sentimentul puternic de spiritualitate.
Interzisă folosirea cepei și usturoiului, despre care se crede că amplifică furia
Un meniu sattvic se bazează pe principii ayurvedice și aderă la cele mai stricte standarde de vegetarianism prescrise de Sanatana dharma, o zeitate absolută a hinduismului. Prin urmare, se interzice folosirea cepei și usturoiului în gătit, despre care se crede că amplifică furia, agresivitatea și anxietatea.
Kadhi pakora (găluște prăjite din făină de năut în sos de iaurt), rajma (fasole roșie în sos de roșii) și paneer (brânza de vaci indiană) fac și ele parte din meniul sattvic. Savoarea făinii de năut prăjit în kadhi, vâscozitatea sosului de rajmas și prospețimea paneerului nu seamănă cu nimic din ceea ce se mănîncă de obicei în nordul Indiei.
Majoritatea indienilor știu că Varanasi este capitala Paanului (frunza de betel). Paanul este de obicei savurat la sfârșitul unei mese, ajutând la digestie și îmbunătățind respirația.