Loc unic în România! Oamenii nu au voie să calce pe acest pământ întrucât, aici, se adăpostesc specii rare de păsări. Iată cum arată unul dintre cele mai iubite locuri din România.
Rezervația Grindul Lupilor, unul dintre cele mai speciale locuri din România
Rezervația Grindul Lupilor este o rezervație științifică în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, fiind delimitată la nord-vest de Lacul Zmeica, la est, sud și sud-vest de Lacul Sinoe, la vest de Canalul 2, la nord de Lacul Golovița.
Pe teritoriul ei predomină mediul acvatic. Mediul terestru este reprezentat prin grinduri și zone secetoase, care au favorizat dezvoltarea florei și faunei într-un stil asemănător stepelor est-europene, cu influențe mediteraneene. Între cele două medii se interpune zona mlăștinoasă, inundabilă, purtătoarea unei flore și faune cu posibilitate de adaptare alternativă (apă, uscat).
Rezervația Grindul Lupilor este un mediul ideal pentru aproximativ 300 de specii de păsări, care găsesc aici un refugiu de cuibărit și hrană, mai ales în timpul migrației de toamnă, când devine o concentrare impresionantă de faună ornitologică. Iarna, apar gâște și rațe.
Primavara, când apele sunt mari, Lacul Sinoie inundă suprafețe întinse, zone ce atrag o sumedenie de păsări, printre care califarul roșu, califarul alb, rațe lingurar, pelicani etc. Rezervația Grindul Lupilor oferă adăpost și unei specii mai rar întâlnită în România: șacalul.
Zona colinară este ocupată de florile de ciulin, care oferă o imagine deosebită rezervației. Datorită poziției sale și faptului că are un relief redus, acest loc are o vegetație specifică solurilor nisipoase de origine marină.
Fundătura Ponorului, unul dintre cele mai iubite locuri din România
Un alt loc îndrăgit din țara noastră, atât de turiștii străini, cât și de cetățenii români, este Fundătura Ponorului, loc poreclit „palma lui Dumnezeu” de către localnici. Oamenii care doresc să ajungă acolo, trebuie să meargă pe jos destul de mult timp pentru că autoturismele nu pot înainta, fiind un loc protejat prin lege.
În Munţii Şureanu (o grupă muntoasă a Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, aparținând lanțului muntos al Carpaților Meridionali) se află Fundătura Ponorului. „Palma lui Dumnezeu” se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, o arie protejată de interes național, care se află în partea sudică a județului Hunedoara, ce se întinde pe teritoriile administrative ale comunelor Baru, Boșorod, Bănița, Orăștioara de Sus și Pui, fiind situat la o altitudine de 900 de metri.
Ponor este cel mai spectaculos râu din Munții Șureanu, iar la circa zece kilometri de la izvoarele sale, dispare sub pământ, în Fundătura Ponorului.