Reşedinţa judeţului Covasna, municipiul Sfântu Gheorghe, a intrat în topul oraşelor cu cele mai mari creşteri de preţ din trimestrul al doilea al acestui an. Interesant este că, în primul trimestru, cele mai mari scumpiri se înregistraseră în Miercurea-Ciuc.
Vânzătorii de apartamente din Sfântu Gheorghe cereau la sfârşitul lunii iunie 670 euro/mp, ceea ce reprezintă o creştere de 6,3% faţă de finalul lunii martie, potrivit platformei Analize Imobiliare, susţinută de siteul de anunţuri imobiliare.ro. Ca şi în cazul localităţii Miercurea-Ciuc, explicaţia acestei creşteri ar putea fi pusă pe seama intrării pe piaţă a unor noi anunţuri de vânzare, mult mai rare în oraşele cu populaţie mică şi statornică.
Evoluţia preţului din Sfântu Gheorghe este uşor peste cea a următorului oraş din clasament. În Alexandria apartamentele s-au scumpit cu 6%, în aceeaşi perioadă, iar acum se vând cu 570 euro/mp, iar în Piatra-Neamţ preţurile au crescut cu 5%, până la 700 euro/mp.
CITIŢI ŞI Adio locuinţe accesibile
Astăzi, o familie cu venituri medii din Sfântu Gheorghe trebuie să accepte un grad de îndatorare de 25,2% dacă vrea să cumpere un apartament cu două camere printr-un credit Prima Casă, potrivit calculelor Capital. Spre comparaţie, locuinţele din capitala Covasnei au un nivel de accesibilitate similar celor din Bucureşti. În Sfântu Gheorghe ai nevoie de 6,3 ani pentru a cumpăra un apartament dintr-un salariu mediu, iar în Bucureşti timpul necesar este de 6,2 ani. Dacă o familie din Sfântu Gheorghe se împrumută astăzi pe 30 de ani prin Prima Casă, pentru a cumpăra un apartament cu două camere în valoare de 33.500 euro, va fi nevoită să suporte o rată lunară de 186 de euro.
Deocamdată, această familie ar plăti 20% din veniturile lunare pe rata bancară, însă în eventualitatea probabilă a dublării dobânzi ROBOR, ponderea ratei în venituri ar creşte la 30%. Eurostat defineşte o familie ca fiind „supraîmpovărată” atunci când costurile de locuire totale reprezintă peste 40% din venitul net. Drumul până la acest procent este destul de scurt.
Cele mai ieftine oraşe
La polul opus, oraşele cu cele mai mici creşteri de preţ consemnate în al doilea trimestru al anului sunt Baia Mare, Oradea, Alba Iulia, Ploieşti şi Satu Mare, unde pretenţiile proprietarilor de apartamente au scăzut uşor sau au crescut cu maxim 1,2%, conform Analize Imobiliare.
Cele mai ieftine locuinţe din ţară au rămas şi în trimestrul al doilea tot în Reşita, Giurgiu, Alexandria, Drobeta Turnu-Severin şi Târgovişte. În aceste reşedinţe de judeţ preţurile variază între 490 euro/mp util şi 620 de euro/mp util.
Cele mai scumpe locuinţe din ţară sunt şi în acest trimestru tot în Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Craiova. Aici, preţurile sunt cuprinse între 1.510 euro/mp util şi 1.100 euro/mp util.