Dar care e legătura dintre teatru și gastronomie, vă veți întreba. Răspunsul este oferit de actorul Marius Manole (32 de ani) și de Raluca Nicoară (26 de ani), proprietarul Arts Concept Café. Cei doi s-au asociat și au lansat „Teatru pe pâine“, un proiect adresat cu precădere pasionaților de artă care se ascund în corporatiști și care, după zece ore de birou, sunt așteptați la o piesă de teatru… cu masa pusă, maeștri bucătari fiind înșiși actorii. Și toate astea se întâmplă nu într-un foaier al vreunui teatru, ci într-o cafenea special amenajată, în cartierul Cotroceni din București.
Investiția de 50.000 de euro, în cafenea, îi aparține Ralucăi Nicoară, o tânără din Blaj, dar mutată în Capitală. Piesa, distribuția rolurilor, vânzarea biletelor, comisionul actorilor, dar și împărțirea sarcinilor cu gătitul intră în responsabilitatea lui Marius Manole, actor al Teatrului Național București (TNB).
Onorariu de actor: 50 de euro/seară
Prima piesă pusă în scenă a fost „Buzunarul cu pâine“, după Matei Vișniec (jucată în urmă cu doi ani și la teatrul privat Metropolis, de Oana Pellea și Sandu Mihai Gruia – n.red.), avându-i ca interpreți pe Vitalie Bichir și Roxana Ionescu, parteneri ai lui Manole în acest proiect și colegi de scenă la TNB. Biletele pentru spectacol au costat 25 de lei, iar cina a fost din partea casei. De săptămâna aceasta, la cafeneaua din Cotroceni se joacă „Terapie prin sex“, scrisă și interpretată de Pușa Darie, iar biletul de intrare costă 35 de lei. „La această piesă, biletele sunt mai scumpe pentru că Pușa vine de la Iași și trebuie să asigurăm și transportul și cazarea actriței“, declară Marius Manole, menționând că, pe viitor, speră să atragă mai mulți actori în proiectul său.
După fiecare piesă, a cărei durată este de maximum 80 de minute, publicul are posibilitatea să stea la „un pahar de vorbă” cu actori ai Teatrului Național sau ai Teatrului Bulandra. „Este un proiect inedit, ne apropie mai mult de publicul nostru, iar cei care vin la piese au ocazia să interacționeze cu noi, lucru imposibil la Teatrul Național“, adaugă acesta. Prețul biletelor la Art Café este similar celor de la teatrele de stat, însă aproape dublu față de cel de la teatrele private.
La mai puțin de două luni de la lansarea proiectului, aproximativ 200 de spectatori au cumpărat bilete la piesele jucate în cafeneaua din Cotroceni, ceea ce înseamnă, la un preț mediu de 30 de lei pe bilet, încasări de 6.000 de lei (1.400 de euro).
Spectacolele au fost gândite inițial să fie jucate în serile de luni, o dată la două săptămâni, însă cererea mare a făcut ca acestea să fie puse în scenă săptămânal. Actorii sunt plătiți în funcție de spectacol și pot primi în jur de 50 de euro pe fiecare spectacol.
„Proiectul a avut succes de la primul spectacol. Intrarea se face doar pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile. Am jucat cu «casa închisă», pentru că biletele se vând mereu în primele două zile de la anunțarea piesei“, spune Raluca Nicoară.
Cererea în creștere obligă la extindere
Potrivit acesteia, cei 50.000 de euro investiți în cafeneaua culturală vor fi recuperați în aproximativ doi ani. „După primul an cred că o să fim pe break-even“, menționează tânăra, adăugând că, pentru primul an de operare al cafenelei, estimează o cifră de afaceri de 80.000-100.000 de euro.
Pentru a atrage un număr mai mare de spectatori, dar și pentru a se putea organiza mai multe piese de teatru se are în vedere extinderea cafenelei, care va însemna alte câteva mii de euro.
FIȘA DE START-UP
investiție: 50.000 de euro, constând în amenajarea cafenelei într-un spațiu închirat.
CIFRA DE AFACERI: 80.000-100.000 de euro pentru primul an. Se estimează recuperarea investiției în doi ani.
biletele sunt puse în vânzare pe rețelele de socializare. Publicul reprezintă 30-40 de persoane pe spectacol.
Locul în care piesele de teatru îți fac poftă de mâncare
28 noiembrie 2010, 08:04
Ultima modificare în 28 noiembrie 2010, 10:04
Câțiva actori ai Teatrului Național au început o afacere prin care demonstrează că actul de cultură trece (și) prin stomac. Actorii-bucătari au mare priză la public și, implicit, la încasări.
Etichete: teatru,
timp liber
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook