Poiana Narciselor, aflată la 5 km de Târgu Jiu, atrage turiștii ca un magnet. Narcisele sălbatice au înflorit cu aproape două săptămâni mai devreme decât în alte primăveri. Florile oferă un peisaj de poveste.

Poiana Narciselor oferă un peisaj de poveste

Poiana Narciselor se întinde pe zeci de hectare. Totodată, este decorul ideal pentru fotografii de succes. Totuși, oamenii trebuie să fie atenți dacă aleg să viziteze această locație.

Păşunatul este interzis în rezervaţia naturală. Astfel, amenda este de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei. Autoritățile vor acorda amenzi usturătoare și celor care rup florile.

Persoanele care vizitează locația din Gorj sunt rugate să trateze florile cu respect. Narcisele sunt delicate și necesită o atenție specială. În schimb, oamenii le pot fotografia și se pot bucura de mireasma lor.

Comparativ cu alți ani, când era o medie de 90-100 de flori pe metrul pătrat, acum sunt doar 50-60 media de flori pe metrul pătrat.

Poiana Narciselor

În fiecare an, de 1 mai, narcisele din Târgu Jiu au propria sărbătoare

Amintim că cei care au fost să se bucure de peisaj au lăsat anul trecut un dezastru în urma lor. Este vorba despre tone gunoaie şi flori distruse.

Consuela Avram, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, a oferit mai multe avertismente.

„Păşunatul e interzis în rezervaţia naturală, iar amenda, aş dori să informez cetăţenii, e de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei”, a spus ea.

În ţară există zeci de câmpuri cu narcise ocrotite de lege. Cea mai mare poiană din România şi din Europa este Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului, din Braşov, care se întinde pe 400 de hectare.

Este cea mai mare de acest gen din Europa şi este declarată arie protejată de interes naţional având o întindere de 400 de hectare. Poiana Narciselor, cea mai vestită rezervaţie naturală cu narcise din România, se află în apropierea satului Vad, comuna Șercaia, din depresiunea Făgărașului, la doar 24 de kilometri de municipiul Făgăraș şi la 60 de kilometri de capitala judetului, municipiul Brasov.

În poienile cu narcise de la Dumbrava Vădului există șase clase de habitate naturale de interes comunitar ce adăpostesc și conservă o gamă diversă de floră spontană și asigură condiții prielnice de viețuire mai multor specii din faună sălbatică.

Flora este constituită din diferiţi arbori și arbuşti:

  • stejar;
  • carpen;
  • specii de Fraxinus augustifolia și Fraxinus excelsior;
  • ulm-de-câmp;
  • velniș;
  • salcie târâtoare;
  • măceș sau mur.

Fauna este una diversificată și bine reprezentată de o gamă diversă de mamifere, păsări, reptile, broaște și insecte, unele fiind chiar protejate prin lege. Cateva exempe de păsări din preajma poienii sunt: ciuful-de-pădure, corbul, porumbelul,sticletele,pupăza, pitulicea si multe altele.