Un loc inedit din România, în satul Jgheaburi din comuna Corbi, județul Argeș, atrage mii de turiști anual. Locația se află la doar 156 de kilometri de București. Mulți vin aici pentru că au auzit de Căsuța Albastră, specială datorită unei cascade naturale în curtea sa și nu numai.
O căsuță unică cu o poveste misterioasă
Construită în anul 1868, Căsuța Albastră este înconjurată de o grădină pitorească, iar în spatele său se găsește o cascadă naturală. Localnicii spun că această cascadă este rezultatul pietrificării unui os de uriaș care se află în peretele de calcar de pe fundalul său.
Gospodăria din Căsuța Albastră a fost locuită întreaga sa viață de Maria Vlădescu, cunoscută și sub numele de Mama Uța. Acum, nepoata acesteia și soțul ei sunt cei care îngrijesc casa și locul din jurul ei. Chiar dacă au primit numeroase oferte pentru a vinde proprietatea, aceștia au refuzat, din dorința de a păstra locul așa cum este și pentru a continua să împărtășească frumusețea sa cu vizitatorii.
„Au fost și oameni care mi-au spus să fac pensiune sau să pun grătare. Însă eu nu vreau să fac asta. Vreau să las locul așa cum e”, a declarat Nicolae Sescioreanu.
Casa cu pereții albaștri și grădina plină de flori amintește de vremurile și tradițiile de demult. Fiecare element al gospodăriei păstrează istoria și amintirile. Turiștii care ajung aici au ocazia să descopere un loc care pare a fi scos dintr-un film al copilăriei.
Legendele despre uriași și o cascadă plină de lumină
Locul este și un adevărat izvor de legende. În jurul casei, se pot vedea bolovani uriași cu forme stranii, care par a fi ouă de dinozaur sau fragmente din statui ciclopice. Legende populare spun că înainte de Potopul lui Noe, aici ar fi trăit uriași, iar oamenii locului cred că aceste forme bizare de piatră sunt dovezi ale existenței lor.
Pe peretele de calcar din spatele casei, un picior imens și pietrificat iese în evidență, fiind parcă o coapsă și un genunchi al unui uriaș gravat în piatră. Povestea de vis de la Căsuța Albastră este întregită și de cascada din spatele casei – o cascadă luminoasă care, cu mult timp în urmă, era alimentată de apele care se prăbușeau de pe dealuri.
„Acea formă din piatră pe peretele de calcar din spatele casei despre care se spune că ar putea fi un os de uriaș a fost descoperit acum 44 de ani de un profesor din zonă, pe numele său Ioan Andreescu.
Îi plăcea liniștea în grădină, venea des acolo să citească și a analizat pietrele. Seamănă cu un os de uriaș, au fost specialiști care au luat probe și au spus că nu a fost om. Sunt multe ipoteze, inclusiv că aici ar fi fost uriași de șase-șapte metri înainte de Potop”, a spus Nicolae Sescioreanu pentru Adevărul.