Cheile Jiețului, o adevărată minune

Versanții care delimitează Cheile Jiețului din județul Hunedoara sunt acum acoperiți de perdele masive de gheață, transformându-se într-un peisaj spectaculos, specific celui mai impresionant defileu din România, prin care trece un drum național.

În timpul iernii, lumina soarelui cu greu pătrunde în valea profundă a râului Jieț din Hunedoara, ceea ce face ca zăpezile să persiste pe trecătoarea de la baza munților Parâng. Astfel, aceasta este împodobită cu țurțuri pentru o perioadă îndelungată.

Pe stâncile abrupte, învelite în pădure, de deasupra lor, pot fi adesea observate capre negre. Creaturile sălbatice coboară către râul Jieț sau traversează pâraiele care dau naștere la cascade și trepte de gheață în timp ce se prăbușesc abrupt în Jieț.

Pe înălțimile muntoase, vegetația ascunde locuri sălbatice aproape intacte de intervenția umană. În unele zone, la capătul cărărilor mai puțin cunoscute, se dezvăluie mici platouri unde momârlanii, denumiți și „oamenii munților”, și-au stabilit stâne și sălașe.

cheile jietului
Cheile Jiețului, județul Hunedoara/ SURSA FOTO: turistprinromania.com/

Stratul de gheață poate fi traversat în Cheile Jiețului

În anumite zone ale Cheilor Jiețului, stratul gros de gheață devine robust și rezistent. Servește, astfel, ca destinație de escaladă pentru unii locuitori. Cu toate acestea, escaladarea este o activitate periculoasă, necesitând echipament corespunzător și îndrumarea unor profesioniști.

„Cheile Jiețului din Hunedoara sunt ca un ținut al gheții, pe care îl traversezi cu emoție. Am avut și noi emoții, trecând pe sub atât de mulți țurțurii uriași, însă în cele din urmă am rămas încântați de înfățișarea lor, a pădurii, apei, celor două cascade și a munților”, povestește o localnică din Petroșani.

Cheile Jiețului sunt străbătute de Drumul Național 7A. Acesta se îndreaptă din Valea Jiului către Transalpina, cea mai înaltă șosea din România.

Drumul începe în apropierea localităților Petrila și Petroșani, parcurge cheile pe o distanță de aproximativ 11 kilometri și apoi se îndreaptă către o altă regiune spectaculoasă, Munții Parâng.

De aici, se poate continua călătoria pe Transalpina, îndreptându-se spre Rânca sau Obârșia Lotrului, explorând alte peisaje impresionante, care, în sezonul rece, pot deveni dificil de traversat.

Frumusețile regiunii montane se împart între județele:

  • Hunedoara
  • Alba
  • Sibiu
  • Vâlcea
  • Gorj

Cheile Jiețului se întind pe aproape 10 hectare

Cheile Jiețului din Hunedoara acoperă o arie de aproximativ zece hectare. Se află în imediata apropiere a Munților Parâng și Șureanu, în vecinătatea Petrila și Petroșani.

„Rezervația naturală Cheile Jiețului, de aproape 11 kilometri lungime, cu stânci abrupte, cascade, trasee montane, drum ce permite accesul spre Transalpina. Puțin circulată și explorată, în zonă se pot descoperi inclusiv peșteri noi”, informează Primăria Petrila.

În regiunea Valea Jiului din Hunedoara, și în proximitatea altor numeroase văi adânci, competiția pentru frumusețe este susținută de Cheile Jiețului din Hunedoara. Aici, exploratorii pot descoperi și alte atracții precum Cheile Tăii, Cheile Crivadiei, Defileul Jiului și Cheile Băniței.