În curând, România va avea un refugiu montan muntifuncțional
În curând, România va avea un refugiu montan multifuncțional. Va fi în Munții Bodoc, o grupă muntoasă a Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali.
Consiliul Județean Covasna a aprobat vineri, 20 octombrie 2023, studiul de fezabilitate pentru primul refugiu montan cu observator panoramic din județ, care va fi construit pe Vârful Bodoc, la o altitudine de 1190 m.
Oamenii vor putea admira peisajele din zona Carpaților de Curbură și din zona Depresiunii Brașovului. Amplasarea și înălțimea construcției vor oferi vedere asupra Târgului Secuiesc, Covasnei, Sfântului Gheorghe și Brașovului.
„Am proiectat un refugiu multifuncțional care va fi unic în țară. Structura construcției va fi realizată din lemn și metal, și va avea patru etaje. Parterul va servi ca un adăpost în caz de furtună, etajul trei va fi o cabină panoramică unde se va putea înnopta, iar ultimul etaj va funcționa ca platformă de observare.
Amplasarea și înălțimea construcției vor oferi vedere asupra zonelor Târgu Secuiesc, Covasna, Sfântu Gheorghe și a îndepărtatului Brașov. Vizitatorii se vor simți, fără exagerare, ca și cum s-ar afla în vârful lumii.
Refugiul montan cu observator panoramic se încadrează perfect în conceptul turistic de creare de noi atracții turistice pentru a stimula turismul din județ”, a scris, vineri, Jakab Istvan Barna, Vicepreşedintele Consiliului Județean Covasna, pe contul lui de Facebook.
„Realizarea acestei investiţii va constitui un punct de atracţie turistică nu numai pentru practicanţii turismului montan, dar şi pentru persoanele care iubesc drumeţiile, construirea refugiului montan cu observator panoramic aducând o contribuţie esenţială la promovarea potenţialului turistic natural extraordinar al acestei zone.
Misiunea acestei investiţii este de a încuraja petrecerea timpului în aer liber şi practicarea activităţilor nonintruzive, specifice ecoturismului, având în vedere faptul că edificiul va avea un rol triplu, de observator panoramic pentru turişti, refugiu montan şi amplasament pentru pasionaţii de fotografie”, scrie în raportul de specialitate emis de Consiliul Judeţean Covasna.
Loc unic în România! Măcar o dată în viață trebuie să vizitezi tunelul feroviar Teliu
Loc unic în România! Măcar o dată în viață trebuie să vizitezi tunelul feroviar Teliu. Este situat pe calea ferată Hărman – Întorsura Buzăului și este cel mai lung tunel feroviar din România.
Este situat pe raza comunei Teliu, județul Brașov. Are o lungime de 4.369,5 m, fiind prevăzut pentru cale dublă, electrificată. A fost botezat după numele pârâului Teliu, a cărui vale o traversează calea ferată. A fost construit de firma germană Julius Berger, fiind dată în folosință pe data de 25 iunie 1931.
De atunci și până acum, în jurul său, s-au clădit diverse povești fascinante. Unele înfricoșătoare despre fantome, altele emoționante despre munca depusă pentru construcția sa.
Deși este loc pentru o linie dublă, cea de-a doua linie nu a mai fost construită.