În ciuda unei inflaţii galopante şi unui război pe continent, economia europeană are încă un indicator care dovedeşte că ea rezistă.
După publicarea, vineri, a cifrelor pozitive de creştere economică din zona euro (0,7% în al doilea semestru), Institutul European a publicat luni rata şomajului în cadrul zonei pe luna iunie. A doua lună consecutiv, se menţine la un nivel scăzut istoric: 6,6% pentru cele 19 ţări din zona euro şi 6% pe ansamblul Uniunii Europene, anunţă institutul.
Pe an, în iunie, rata şomajului a scăzut cu 1,3 puncte în zona euro şi cu 1,2 în Uniunea Europeană. În termeni absoluţi, circa 12,93 de milioane de bărbaţi şi femei erau fără loc de muncă în cele 27 de ţări din UE, din care 10,92 milioane în cele 19 ţări care au adoptat moneda unică (față de 12,882 milioane un an în urmă).
Câteva nuanţe, totuşi: printre tineri (sub 25 de ani) rata şomajului a crescut în iunie cu 0,4 puncte comparativ cu luna mai în zona euro şi cu 0,3 puncte în Uniunea Europeană, stabilindu-se la 13,6% în UE şi în zona euro.
În rândurile femeilor, rata şomajului s-a stabilit la 6,4% în UE şi la 7% în zona euro, neschimbată faţă de cât se înregistra în mai 2022. În rândurile bărbaţilor, era de 5,7% în UE în iunie şi de 6,2% în zona euro. Rate identice cu cele înregistrate în luna precedentă, a arătat La Tribune.
Franţa, deasupra mediei europene
În spatele acestor medii, nu toate ţările au aceeaşi situaţie. Ratele şomajului cele mai scăzute au fost înregistrate în Republica Cehă (2,4%), în Polonia (2,7%) şi în Germania (2,8%), în ciuda unei economii care a încetinit puternic în trimestrul al doilea. La polul opus, Spania a înregistrat rata cea mai ridicată de 12,6% în iunie, alături de Grecia (12,3%). Urmează Italia (8,1%), Suedia (7,6%). Franţa se situează chiar imediat mai jos, dar deasupra mediei europene, având 7,2% din populaţia activă în şomaj, potrivit datelor Eurostat.
Reamintim, rata şomajului corespunde numărului de şomeri ca procentaj din populaţia activă. Cifrele Eurostat se bazează pe definiţia dată şomajului de Biroul Internaţional al Muncii (BIT). Sunt considerate şomere persoanele fără loc de muncă care au căutat activ un serviciu în precedentele patru săptămâni şi sunt dispuse să înceapă să lucreze în următoarele două săptămâni.
Printre consecinţele acestei rate scăzute istoric, ţările se confruntă cu tensiuni de recrutare. Într-adevăr, multe sectoare au dificultăţi în a găsi mână de lucru, precum HORECA sau transporturile. Situaţia este similară în Statele Unite, unde rata şomajului, de 3,6%, este foarte apropiată de nivelul său pre-pandemic, care era cel mai scăzut de 50 de ani, şi angajatorii au în continuare dificultăţi să angajeze.