"Dacă Executivul nu va lua măsuri urgente pentru deblocarea fondurilor structurale, peste 100.000 de locuri de muncă riscă să se piardă în perioada următoare în ţara noastră, fapt care va atrage după sine diminuarea, cu peste 3 miliarde de euro, a veniturilor încasate la bugetul de stat. Blocarea fondurilor structurale are un efect multiplicator în economie, mii de instituţii şi organizaţii – româneşti şi străine – fiind afectate de nerespectarea clauzelor contractuale de către statul român. Tocmai de aceea, solicităm Guvernului să adopte urgent un set de cinci măsuri, care ar duce la deblocarea fondurilor structurale şi absorbţia acestora, prima măsură fiind emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să reglementeze neaplicarea majorărilor şi penalităţilor de întârziere în cazul beneficiarilor de proiecte POSDRU, dacă autorităţile de management nu au virat sumele prevăzute în contractele de finanţare la termenele prestabilite.De asemenea, dorim anularea penalităţilor aplicate în aceste situaţii în anul 2012", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Potrivit lui Nicolescu, celelalte patru măsuri solicitate Guvernului se referă la reluarea imediată şi aducerea la zi a plăţilor din contractele de finanţare încheiate către beneficiarii de proiecte, prin finanţarea de la bugetul de stat a sumelor respective şi regularizarea ulterioară cu fondurile europene; reglementarea garantării prin FNGCIMM şi FRCG a creditelor necesare beneficiarilor de proiecte POSDRU; utilizarea sumelor pentru asistenţă tehnică la nivelul autorităţii specializate care se ocupă de fonduri europene; introducerea unui sistem de motivare a salariaţilor din toate autorităţile care se ocupă de fonduri UE, în funcţie de gradul efectiv de absorbţie a fondurilor contractate.
‘Vom prezenta aceste direcţii de acţiune şi premierului României, Victor Ponta, în cadrul întâlnirii pe care o vom avea astăzi (miercuri n.r.), la sediul Guvernului. Situaţia beneficiarilor de proiecte este deosebit de dramatică, iar dacă nu se vor lua imediat măsuri excepţionale nu se va reuşi deblocarea fondurilor structurale’, a mai spus preşedintele CNIPMMR.
Conform ultimelor statistici publicate pe data de 4 septembrie de Ministerul Afacerilor Europene, până la 31 august 2012 au fost aprobate 11.037 de proiecte, declaraţiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeană însumând 1,905 milioane euro (9,92%).