Automatizarea şi robotizarea reprezintă soluţia optimă pentru criza de pe piața forței de muncă, sunt de părere oamenii de afaceri și managerii. Acoperirea necesarului de forță de muncă din economia romînească se va face folosind noile tehnologii din a patra revoluţie industrială, Industry 4.0.
Implementarea noilor tehnologii (roboţi, IoT, 5G, RPA, etc.) reprezintă şi o soluţie pentru acoperirea necesarului forţei de muncă, consideră peste 90% dintre oamenii de afaceri şi managerii români chestionaţi de compania de consultanţă Frames, în cadrul Barometrului ”Factory 4.0. Cum influenţează noile tehnologii economia românească’’.
”Peste 90 la sută dintre respondenţi consideră că, în actualele condiţii de criză de pe piaţa forţei de muncă, automatizarea şi robotizarea reprezintă o soluţie optimă, menită să susţină dezvoltarea business-ului”, arată datele barometrului.
Mai mult decât atât: fără investiţii semnificative în tehnologie, România va rata a patra revoluţie industrială, Industry 4.0, iar economia românească va pierde semnificativ la capitolul competitivitate, arată rezultatele sondajului realizat în rândul investitorilor.
Sondajul realizat de Frames a fost făcut la comanda Academiei Industriale şi publicat marți.
Astfel, 92% dintre respondenți consideră că noile tehnologii (roboţi, IoT, 5G, RPA, etc.) vor influenţa semnificativ economia românească. Robotizarea se află în prim-plan, menţionată de 80% dintre respondenţi, urmată de RPA (folosirea software-ului şi inteligenţei artificiale pentru automatizarea proceselor) şi IOT (Internet of Things – gadgeturile conectate la internet) (52%) şi tehnologia 5G, menţionată de 36% dintre investitorii chestionați.
”Implementarea robotizării, automatizarea proceselor, optimizarea fluxurilor de producţie cu ajutorul software-urilor dedicate şi AI – sunt elemente care vor face tot mai mult diferenţa la capitolul competitivitate. Un bun exemplu îl constituie industria auto acolo unde marii jucători, focusaţi încă pe motoarele cu combustie internă, pe procesele clasice de producţie, încep să piardă din relevanţă în faţa companiilor care lansează, cu succes, automobile electrice construite aproape integral de roboţi. Economia românească, investitorii trebuie să se focuseze pe noile tehnologii, pentru a nu rata cursa globală pentru competitivitate”, a declarat Marius Hărătău, manager Academia Industrială.
Domeniile cele mai vizate
Întrebaţi care sunt domeniile din economie in care noua revoluţie industrială îşi va găsi locul, 80% au indicat agricultura şi IT, sectoare urmate de industria prelucrătoare, servicii şi comerţ.
”Dincolo de boom-ul din sectorul IT, agricultura este considerată ca având cel mai mare potenţial de dezvoltare economică în România. Adoptarea inovaţiei în acest sector este de natură să optimizeze fluxurile de producţie şi să scoată agricultura din zona meteo-sensibilă. De la seminţe adaptate schimbărilor climatice la instalaţii de irigaţii inteligente, tractoare şi semănători autonome şi culturi monitorizate cu drone, multe dintre tehnologii au început, deja, să fie implementate”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.