El a fost întrebat de ce producţia de energie a ţării a fost mai mică, luni dimineaţă, decât consumul naţional, iar soldul import-export a fost în favoarea importului.
"Sunt traderi care cumpără şi vând. Numai noi şi ungurii avem preţuri mari în regiune, în schimb Cehia şi Slovacia au preţuri mici. Deci dacă energia ieftină de la ei îşi croieşte un drum până la noi, vine energie ieftină. Prin urmare, nu este un deficit de producţie", a explicat Lohan.
Potrivit acestuia, au mai existat două zile în această lună, respectiv 2 şi 6 februarie, când România a importat energie în permanenţă, iar consumul a fost mai mare decât producţia.
"Nu am avut niciodată probleme cu acoperirea propriului consum. În zilele când a fost consumul foarte mare, aproape de 10.000 de MW (la mijlocul lunii ianuarie – n.r.), mai erau şi 1.500 de MW de exportat, atunci deja aveam probleme, pentru că şi Dunărea era foarte mică. Astăzi Dunărea este la 7.100 de metri cubi pe secundă şi produce mult, dar preţurile fac ca energia să intre în ţară când este mai ieftin la vecini. Aceasta s-a întâmplat la cuplarea pieţelor, se încearcă egalizarea preţurilor. Este jocul preţurilor", a mai spus Lohan.
Luni dimineaţă, la ora 10:00, consumul naţional era de 9.120 de MW, iar producţia totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile erau mai mari decât exporturile, diferenţa fiind de 475 de MW.
Cele mai mari cantităţi importate proveneau din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) şi Serbia (125 de MW).
Potrivit datelor de pe bursa de energie OPCOM, România a avut luni dimineaţă printre cele mai mari preţuri din regiune pe piaţa spot.
Spre exemplu, la ora 9:00, energia costa în România 74,29 euro pe MWh, în Ungaria şi Slovacia preţul era 70,95 euro pe MWh, iar, în Cehia, 62,60 euro pe MWh.
La ora 10:00, energia costa 73,18 euro pe MWh în România, Ungaria şi Slovacia, iar în Cehia preţul era 59,90 euro pe MWh.
AGERPRES