Noi veşti bune pentru Kiev din partea Occidentului, de data aceasta de la Londra.

Aproape 19 milioane de euro pentru Ucraina, ca urmare a tragediei provocate de distrugerea barajului Kahovka

Guvernul condus de premierul Rishi Sunak a anunţat sâmbătă, 10 iunie, că va acorda o asistenţă umanitară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 16 milioane de lire sterline (18,7 milioane de euro).

Decizia guvernului britanic a venit în urma inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului Kahovka.

„Marea Britanie a decis astăzi asistenţă umanitară suplimentară, în valoare de 16 milioane de lire sterline, în contextul în care Ucraina se confruntă cu efectele inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului Nova Kahovka, care au afectat 42.000 de persoane din regiunea Herson, şi pe fondul continuării atacurilor ruse”, a transmis Guvernul de la Londra într-un comunicat oficial.

Fondurile vor ajunge la organizaţiile umanitare care le oferă asistenţă persoanelor rămase fără locuinţe în urma inundaţiilor. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka, de pe Fluviul Nipru.

Marea Britanie a oferit Ucrainei, până la acest moment, asistenţă umanitară în valoare de 220 de milioane de lire sterline (257 de milioane de euro), de la începerea invaziei militare ruse, în februarie 2022.

Reţeaua seismică din Norvegia: Datele din România ar confirma că barajul a fost distrus după o explozie

Deocamdată, cauza distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina este neclară, dar, zilnic, apar noi ipoteze despre modul în care ar fi putut fi aruncat în aer, scrie BBC.

Norsar, reţeaua seismică din Norvegia, susține ferm că semnalele seismice înregistrate în Bucovina, România, la 620 km distanţă de Nova Kahovka, Ucraina, indică faptul că o explozie a avut loc marţi, 6 iunie 2-23, la ora 02:54.

Momentul şi locaţia undelor seismice coincid cu prăbuşirea barajului din Ucraina. Magnitudinea înregistrată de aparate a fost între 1 şi 2 grade, la o adâncime de 0 kilometri.

„Datele de la staţiile seismice regionale arată semnale clare marţi, 6 iunie, la ora locală 2:54 (01:54, ora Norvegiei). Ora şi locaţia (coordonate: 46.7776, 33.37) coincid cu relatările din mass-media despre prăbuşirea barajului Kahovka. Semnalele indică faptul că a avut loc o explozie”, a transmis, vineri, instituția respectivă.

Reţeaua seismică din Bucovina (BURAR) a fost instalată în urmă cu 11 ani, în cadrul colaborării româno – americane dintre INCDFP şi Centrul de Aplicaţii Tehnice al Forţelor Aeriene Americane. Datele înregistrate sunt transmise în timp real prin satelit la Centrul Naţional de Date din Bucureşti.