Londra va pune accent pe discuțiile cu Ucraina și nu cu Rusia în ceea ce privește situația celor doi soldați britanici condamnați la moarte de un tribunal din Donețk, a declarat ministrul de externe britanic, Liz Truss.
Marea Britanie acordă prioritate discuţiilor cu Ucraina, mai degrabă decât cu Rusia, despre situaţia celor doi combatanţi britanici condamnaţi la moarte de un tribunal al separatiştilor proruşi din Doneţk, în estul Ucrainei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson, citat de Reuters.
Marea Britanie condamnă sentința în cazul celor doi soldați
Doi britanici şi un marocan, capturaţi în timp ce luptau pentru Ucraina, au fost condamnaţi la moarte joi de către o instanţă din autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD).
Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a condamnat sentinţa primită de Aiden Aslin şi Shaun Pinner, spunând că este o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva, şi a abordat problema cu omologul ei ucrainean într-o discuţie telefonică avută vineri.
„Prioritatea noastră este să lucrăm cu guvernul ucrainean pentru a încerca să asigurăm eliberarea lor cât mai repede posibil”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Johnson, adăugând că apartenenţa lor la armata ucraineană le oferă protecţie conform dreptului internaţional.
„Lor li se oferă protecţie în virtutea Convenţiei de la Geneva ca membri ai Forţelor Armate ucrainene, motiv pentru care dorim să continuăm să lucrăm cu ei îndeaproape pentru a încerca să-i eliberăm cât de repede putem”, a adăugat el.
Întrebat dacă Marea Britanie va discuta cu Rusia pentru a le asigura eliberarea, purtătorul de cuvânt a spus: „nu avem o interacţiune regulată cu ruşii”.
Kremlinul consideră reacția Londrei, „isterică”
La rândul său, Ministerul de Externe rus a declarat că reacţia Marii Britanii la sentinţe este isterică şi că Londra ar trebui să facă apel la autoproclamatele autorităţi ale Republicii Populare Doneţk – recunoscută internaţional ca parte a Ucrainei – în legătură cu combatanţii condamnaţi la moarte.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a afirmat, într-un comunicat postat pe site-ul ministerului şi citat de Reuters, că reacţia Marii Britanii la astfel de cazuri este „adesea isterică”.
Rusia îi descrie drept „mercenari” pe cei doi britanici şi un marocan capturaţi în timp ce luptau în cadrul forţelor ucrainene din estul Ucrainei. Guvernul britanic spune că ei sunt prizonieri de război, îndreptăţiţi la protecţie în temeiul Convenţiei de la Geneva.
Rusia este singurul stat membru al Naţiunilor Unite care recunoaşte ca independentă RPD, o mare parte din aceasta fiind controlată încă de Ucraina.
Marea Britanie nu recunoaşte RPD, iar guvernul de la Kiev nu are control asupra părţilor din estul Ucrainei controlate de separatişti. Rusia a desfăşurat o putere de foc masivă în regiune pentru a extinde raza de acţiune a separatiştilor ca parte a invaziei sale din Ucraina, pe care o numeşte „operaţiune specială”.
La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că cei doi britanici şi marocanul, Brahim Saadoun, au comis crime pe teritoriul statului autoproclamat.
Potrivit unui înalt oficial ucrainean, Rusia vrea să se folosească de cei trei străini ca ostatici pentru a pune presiune asupra Occidentului asupra negocierilor de pace, adaugă Reuters.