Londra este cel mai vizitat oraș din lume

Potrivit studiului MasterCard Index of Global Destination Cities, Londra este orașul cu cei mai mulți vizitatori din lume, cu un număr de 20,1 milioane de turişti care sunt aşteptaţi să sosească aici în 2011, înaintea Parisului, care ocupă locul al doilea, cu 18,1 milioane.

De asemenea, Londra ocupă locul întâi atunci când vine vorba de cheltuielile transfrontaliere, devansând New Yorkul, care ocupă locul al doilea, şi Parisul, care ocupă locul al treilea. Cheltuielile estimate în aceste oraşe, la nivelul anului 2011, ating valorile de 25,6 miliarde de dolari, 20,3 miliarde de dolari şi, respectiv, 14,6 miliarde de dolari. Bangkok ocupă locul al patrulea, fiind preconizate cheltuieli transfrontaliere de 14,4 miliarde de dolari, urmat de Frankfurt cu 14 miliarde de dolari.

Oraşele din Asia / regiunea Pacificului sunt poziţionate pe 8 locuri din Top 20. Bangkok ocupă locul al treilea, cu un număr de vizitatori estimat la 11,5 milioane în acest an, urmat Singapore, cu 11,4 milioane şi Hong Kong cu 10,9 milioane de vizitatori. Doar un oraş din America de Nord este în Top 20, New York, plasat pe locul 12, cu 7,6 milioane de turişti aşteptaţi să sosească.
În ceea ce priveşte rata de creştere a numărului de turişti, Barcelona este pe primul loc, cu o creştere estimată la 24,3%, în acest an, urmată îndeaproape de Kuala Lumpur din Malaysia, cu o rată de creştere de 21,8%. Istanbul se plasează al treilea, cu o creştere de 20,4%.

Conform studiului, Istanbul are cea mai mare rată de creştere a cheltuielilor transfrontaliere, estimată la 30,1%, pentru 2011, înainte de Barcelona, care are o rată de 28,2% şi Dubai – cu 24%. De asemenea, o creştere importantă a cheltuielilor se estimează în oraşele din Asia / regiunea Pacificului, cu Singapore (23,9%), Hong Kong (23,6%), Tokio (20,8%) şi Taipei (20,3%), toate fiind plasate în Top 10 destinaţii de călătorie, devansând oraşe precum Melbourne (19%), Seul (18,6%) şi Bangkok (18,6%).

Același studiu estimează că oraşe turistice de pe cinci continente vor înregistra în 2011 o creştere de până la 30%, ca număr de turişti şi cheltuieli. Dintre toate oraşele analizate în studiu, doar trei indică o scădere în ceea ce priveşte numărul de sosiri ale turiştilor şi două, un declin al cheltuielilor. „Dacă în trecut oraşele au fost evaluate din punct de vedere al capitalului, al bunurilor şi serviciilor, informaţiile despre dimensiunea umană a globalizării – zborurile şi cheltuielile transfrontaliere – nu au fost niciodată atât de atent analizate. Comerţul şi investiţiile globale sunt importante, dar o mai bună interactivitate la nivel uman cu siguranţă ar completa eforturile de stimulare a comerţului global, pe un fundament mai echilibrat şi mai productiv”, spune Dr.Yuwa Hedrick-Wong, Global Economic Advisor, în cadrul MasterCard Worldwide. „Cele mai importante oraşe ale lumii reprezintă punctele cheie care coagulează economia globală. Fără aceste oraşe globale, nu ar exista economia globală”, adaugă acesta.
Alte date cheie:
* Houston este oraşul din SUA cu cel mai mare număr de turişti
• Chicago este pe locul întâi în ceea ce priveşte cheltuielile transfrontaliere. Studiul arată creşteri substanţiale pentru 2011, pe segmentul cheltuielilor făcute de turişti, poziţionând astfel Chicago pe locul întâi, cu o rată de 18,8%, urmat de Toronto cu 17,8% şi New York cu 17,3%.
• Istanbul devansează oraşele din Europa de Vest. Cel mai mare oraş din Turcia ocupă locul al şaptelea, cu 9,4 milioane de vizite ale turiştilor, şi se plasează la fel de bine şi în ceea ce priveşte rata de creştere a vizitatorilor, în faţa unor destinaţii de călătorie din Europa de Vest, ca Frankfurt, Roma şi Amsterdam.
• Capitalele europene – creştere sub 10% a numărului de vizitatori. Şapte din zece oraşe europene – în afară de Amsterdam (care ocupă locul al treilea) – înregistrează o creştere de sub 10% a numărului de vizitatori. Prin comparaţie, niciun oraş din Asia/regiunea Pacificului nu are o creştere a numărului de vizitatori mai mică de 10%.