Rusia poate să trimită în continuare petrol şi gaze în Marea Britanie în pofida interdicţiei de primire a navelor ruseşti în porturile britanice, a precizat miercuri Departamentul pentru Transporturi de la Londra, transmite Reuters.

Navele care transportă petrol și gaze nu din Rusia nu au interdicție

În urma invaziei ruse în Ucraina, Marea Britanie a adoptat marţi o lege ce prevede interdicţia pentru toate navele care au vreo legătură cu Rusia să mai intre în porturile britanice. Legea li se aplică tuturor navelor care sunt în proprietatea unor companii din Rusia, sunt operate, controlate, înregistrate, închiriate de acestea sau se află sub pavilion rusesc.

Totuşi, potrivit Departamentului pentru Transporturi, sancţiunile vizează nava, nu încărcătura acesteia, prin urmare nu va împiedica vasele înregistrate în alte ţări să transporte în Marea Britanie petrol sau gaze naturale lichefiate din Rusia.

Moscova, care îşi descrie acţiunile din Ucraina drept o ‘operaţiune specială’, a răspuns deja cu aceeaşi monedă la alte sancţiuni precum deciziile Marii Britanii şi Uniunii Europene de interzicere a spaţiilor lor aeriene pentru avioanele companiilor din Rusia.

Nave ruseşti ce transportă combustibili fac în mod regulat vizite în porturi britanice, menţionează Reuters.

SUA ar putea impune sancțiuni industriei de petrol și gaze din Rusia

Pe de altă parte, Statele Unite sunt „foarte deschise” la ideea de a impune sancţiuni industriei de petrol şi gaze a Rusiei, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că Washingtonul analizează posibilul impact asupra pieţelor globale şi a preţurilor la energie din SUA, mai relatează sursa citată.

Întrebată într-un interviu la MSNBC dacă SUA şi aliaţii lor occidentali ar impune sancţiuni industriei energetice şi de gaz a Moscovei, Jen Psaki a răspuns: „Suntem foarte deschişi”.

„Luăm în considerare acest lucru. Este pe masa discuţiilor, dar trebuie să analizăm care ar fi toate efectele”, a adăugat ea.

Nou record pentru gazele din Europa

În acest context, menționăm că preţul gazelor în Europa a crescut miercuri, iar la Bursa de la Amsterdam cotaţiile la gaze naturale au atins un nivel record, din cauza temerilor că sancţiunile impuse Rusiei de UE ar putea atinge livrările de gaze.

Miercuri, la Bursa de la Amsterdam cotaţiile la gaze cu livrare în luna martie au atins nivelul record pe parcursul zilei de 185 euro pe tonă, depăşind precedentul record de 184,95 în decembrie 2021.