Intr-un oras in care o clatorie cu metroul de 30 de secunde costa 4 lire sterline, casele de dimensiunile unei cesti de cafea costa sute de mii de lire sterline, iar cei care calatoresc cu taxiul intreaba stresati „How MUCH?” nu este de mirare ca intalnim si cele mai mai mari preturi la mancare. Da, este vorba de Londra si vorbim de o iesire obisnuita, la un restaurant decent.

Potrivit ghidului zagat, o masa la resturant costa in medie 39,09 lire sterline/persoana, cel mai mare pret din lume. In Paris, o iesire la restaurant costa 35,37 lire, in Tokio 35,10, in New York 19,30, iar in Los Angeles 15,63 lire. Pretul contine trei feluri de mancare si un pahar de vin.

 

Pretul mediu pentru o masa la resturant la cele mai scumpe 20 de resturante din Londra este de 87,90 de lire sterline de persoana.

 

Londonezii ies mai rar la resturant, de numai 2,5 ori in medie pe saptamana, in timp ce parizienii ies de 2,9 ori, iar new-yorkezii de 3,6 ori. In Tokio, cei mai multi japonezi mananca zilnic la restaurant, existand un adevarat cult al iesitului in oras.

 

Referitor la reclamatiile primite din partea celor intervievati, cele mai multe se refera la calitatea serviciilor oferite (53%), in timp ce 12% se plang de preturi, iar 7% de calitatea mancarii. Totodata, Zagat considera chelnerii din Vancouver cei mai buni din lume, in ceea ce priveste amabilitatea si serviciile oferite.

 

Sursa: Guardian