Vestitul City londonez, cel mai puternic centru financiar european, pierde teren în fața unor orașe precum Varșovia sau Madrid. Același lucru se întâmplă în Statele Unite unde băncile și asigurătorii renunță la birourile din New York în favoarea micului Jacksonville.
Compania americană de consultanță Boyd susține că peste 15.000 de locuri de muncă din zona financiară a Londrei au dispărut în ultimele luni, unele migrând către alte orașe. La Varșovia, în schimb, numărul angajaților care lucrează în firme de asigurări, leasing sau bănci a crescut cu 4.000. De altfel, cifrele Boyd arată că puternicele capitale financiare din Europa (Londra) și SUA (New York) au renunțat anul trecut la spații pentru birouri care găzduiau în total 42.000 de persoane. La Londra, scăderea cu 15.000 a personalului a redus numărul total de angajați din sistemul financiar până la 358.000, în timp ce la New York reculul este de 27.000 de persoane, rămânând doar 331.000 de locuri de muncă.
Această scădere vine, conform analiștilor, pe fondul costurilor operaționale majore pe care companiile sunt nevoite să le suporte pentru a își menține birourile în cele două mari capitale financiare. De asemenea, odată cu reducerea profiturilor, atât băncile cât și firmele de asigurări sau leasing încearcă să își protejeze, pe cât posibil bilanțurile financiare. „Trebuie să plătești oamenii mult mai bine dacă vrei să deții birouri la Londra sau New York. Asta pentru că și costurile angajaților sunt mari în aceste orașe”, a declarat Alan Johnson, directorul companiei de consultanță Johnson Associates.
În schimb, cu costuri operaționale mai mici cu 60% decât cele din Londra, capitala Poloniei a atras în ultimul an 4.000 de locuri de muncă din sectorul financiar-bancar. La fel se întâmplă și la Madrid, capitala Spaniei având astăzi cu 2.700 de locuri de muncă în plus în sectorul menționat. Marile companii din Statele Unite, precum Macquarie, Deutsche Bank sau Ernst & Young preferă acum Jacksonville, din același motiv.