Zona de vest si centrala a Londrei si cele 5 districte centrale ale orasului Tokyo sunt cele mai scumpe locatii de birouri din lume, potrivit studiului bi-anual  al CB Richard Ellis privitor la situatia chiriilor pentru birouri la nivel global.  

In Bucuresti nivelul chiriilor solicitate a crescut, incadrandu-se intre 19-19,5 euro/mp/luna. Ca urmare a ofertei limitate de spatii disponibile in centru, acestea au atins chiar si 25-30 euro/mp/luna pentru birourile de calitate situate ultracentral, nivel care a mai fost inregistrat doar la sfarsitul anilor ’90.  

Abu Dhabi se afla in fruntea pietelor cu cel mai accelerat nivel de crestere a chiriilor (in moneda locala). Aceasta capitala puternic influentata de prezenta petrolului a cunoscut o crestere de 103% a chiriilor la birouri in ultimul an. Printre primele 50 de piete cu crestere accelerata a chiriilor se afla 10 tari asiatice, trei dintre acestea aflandu-se chiar in top 10: New Dehli: locul doi, cu o crestere anuala a chiriilor de 79%, Singapore: locul cinci, cu o crestere de 54% si Mumbai:locul sase, cu o crestere de 45% pe an.  

In America de Nord cea mai semnificativa crestere a chiriilor s-a inregistrat in Edmonton-Canada, oras aflat pe locul patru, cu un procent de crestere a chiriilor de 60%. Zona ultracentrala a New York-ului se situeaza pe locul zece, cu o crestere de 43%.  

Practic, 90% dintre cele 176 de piete monitorizate in studiu au inregistrat o crestere a chiriilor in ultimele 12 luni. In Europa o crestere semnificativa a chiriilor a fost intregistrata de capitala est-europeana Sofia, unde chiriile in moneda locala au crescut brusc cu 63% in ultimul an,  determinand plasarea capitalei Bulgariei pe locul trei la nivel global in privinta ratei de crestere a chiriilor. Un alt oras european care se afla in top zece este Belfast, cu  o crestere de 43%.    

Cele mai scumpe piete din lume

1. London (West End), England

2. London (City), England                              

3. Tokyo (Inner Central), Japan                     

4. Tokyo (Outer Central), Japan                    

5. Mumbai (Bombay), India                           

6. Moscow, Russia                                         

7. New Delhi, India                                         

8. Paris, France                                             

9. Dublin, Ireland                                            

10. Hong Kong                                                 

Top piete cu cel mai accelerat ritm de crestere a chiriilor

 1. Abu Dhabi, United Arab Emirates

2. New Delhi, India

3. Sofia, Bulgaria

4. Edmonton, Canada

5. Singapore

6. Mumbai (Bombay), India

7. West Palm Beach

8. Perth, Australia

9. Belfast, Northern Ireland

10. New York Downtown 

Sursa: Capital 28 Iunie 2007