Parcul logistic este format dintr-o clădire cu o suprafaţă totală construită de 22.000 mp, care include 20.650 mp de spaţii de depozitare şi 1.350 mp de spaţii de birouri. Printre chiriaşii clădirii se numără DB Schenker Romtrans, care ocupă 5.200 mp, dar aproape jumătate din imobil este gol. Proprietatea se întinde pe o suprafaţă de teren de circa 4,3 hectare.
Americanii au cumpărat de la Aviva un portofoliu imobiliar format, în principal, din clădiri de birouri situate în Varşovia şi Praga, precum şi active de retail şi industriale în Polonia, Cehia, România, Slovacia şi Ungaria. Tranzacţia a fost evaluată la 185 mil. euro şi a fost finanţată printr-un credit de 120 mil. euro acordat de un consorţiu format din Deutsche Pfandbriefbank (PBB) şi UniCredit Bank Austria.
În România, Aviva Investors a vândut compania imobiliară Centura Property Holdings, care deţinea proiectul Phoenix Logistics Park, cumpărat în 2004. Firma de avocatură Kinstellar a oferit consultanţă juridică, iar JLL consultanţă imobiliară Aviva Investors. Tranzacţia a fost încheiată în 12 mai.
Ce mai deţine Lone Star în România
Lone Star Funds este unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume, administrând active cu o valoare totală de circa 45 mld. dolari. Compania a fost fondată în 1995 de John Grayken, care ocupă locul patru într-un top al celor mai bogaţi irlandezi, şi este condusă de acesta şi astăzi.
CITIŢI ŞI Americanii au ieșit la cumpărături în România
Cu un apetit ridicat pentru risc, Lone Star Funds a schimbat complet strategia Globe Trade Centre (GTC) din momentul în care a devenit acţionar majoritar. În ultimul an, GTC România, unul dintre cei mai prolifici dezvoltatori imobiliari locali, a vândut în pierdere mallurile Galleria Suceava şi Buzău, în încercarea de a lichida activele cu probleme. Acum, GTC mai deţine mallurile Galleria Piatra Neamţ şi Arad, a căror valoare s-a prăbuşit pe parcursul lui 2014; turnurile de birouri City Gate din Piaţa Presei, un teren în apropiere de acestea şi ansamblurile rezidenţiale Rose Garden (vândut) şi FeliCity (intrat în default).
Americanii s-au arătat interesaţi şi de creditele neperformante scoase la vânzare de bănci. Lone Star a intrat în cursa pentru pachetul de 2,7 mld. euro al BCR. Pe lista cumpărătorilor interesaţi de activele toxice ale băncii româneşti se mai regăesc şi H.I.G. Capital, care s-a asociat în această cursă cu americanii de la Blackstone, cel mai profitabil manager de active din lume, şi AnaCap; dar şi un consorţiu format din Deutsche Bank, Baupost (SUA) şi Sankaty Advisors (afiliat Bain Capital din SUA). Cu alte cuvinte este o competiţie între banii americani.