Numărul românilor de 65 ani şi peste a depăşit anul trecut cu 27% populaţia tânără de 0-14 ani. Iar odată cu înaintarea în vârstă, crește și frecvența afecțiunilor cronice asociate îmbătrânirii. Studiile arată însă că aproape trei sferturi din acestea pot fi prevenite prin intervenții timpurii.
La rândul lor, testele genetice pot scădea cu până la 50% riscul de dezvoltare a unor afecțiuni grave. Longevity Clinic, prima clinică destinată longevității din România care s-a deschis recent în Capitală, oferă cel mai extins pachet de teste genetice din țară.
Pe baza testelor, echipele multidisciplinare de specialiști ale clinicii stabilesc și recomandă tratamente și programe de îngrijire preventivă personalizate. La acestea se adugă terapii avansate anti-îmbătrânire, planuri individuale de nutriție și activitate fizică, consiliere psihologică etc.
„Sistemul de sănătate din România se confruntă cu o cerere tot mai mare de îngrijire legată de bolile asociate vârstei. Inclusiv afecțiunile cardiovasculare, care sunt responsabile de 58% dintre decese. Sau cancerul, care reprezintă 19% din mortalitate. Genetica aplicată asigură depistarea timpurie a acestor afecțiuni, precum și a numeroase alte riscuri de sănătate. (…)
Longevity Clinic asigură servicii de oncogenetică, cardiogenetică, genetică prenatală și genetica infertilității, neurogenetică, epigenetică, teste complexe pentru terapii țintite, medicină generală, nutriție și diabet.
Testele genetice ne ajută să depistăm din timp și să preîntâmpinăm potențialele probleme de sănătate. Dar și să le tratăm pe cele deja existente prin terapii de ultimă generație și programe de îngrijire personalizate elaborate de echipele multidisciplinare de medici ale clinicii”, a declarat Raluca Prodan, fondatoarea Longevity Clinic și președintele Asociației de Genetică și Medicină Personalizată.
Primul Longevity Coach acreditat din țară
Longevity Clinic este și singura clinică de profil din țară ȋn cadrul căreia activează un Coach de Longevitate acreditat internațional, Sorin Cantor.
„Când vorbim despre longevitate, primul lucru la care ne gândim este durata de viață. (…) Noi preferăm să ne uităm și la un alt indicator pe care îl considerăm relevant – «Healthspan». Acesta îți arată care este durata de viață sănătoasă, respectiv câți ani mai de trăit în sănătate. În România, speranța de viață sănătoasă peste 65 de ani este de doar patru ani, atât la bărbați, cât și la femei. Deci, după ce ieși la pensie, mai ai patru ani de viață sănătoasă.
Pe de altă parte, speranța de viață în România peste 65 de ani este de 16 ani la bărbați și 19 ani la femei. Ceea ce înseamnă că, în medie, sunt între 12 și 15 ani din restul vieții care nu sunt cu sănătate. Ci cu chin și cu probleme majore”, a explicat Sorin Cantor.
Potrivit acestuia, un studiu recent arată că unul din doi români susține că o să atingă 90 de ani. Mai mult decât atât, trei din patru români consideră că sunt pregătiți pentru o viață lungă. Testele genetice pot ajuta la atingerea acestui deziderat.
„La Longevity Clinic putem să evaluăm pacienții din punct de vedere genetic și al stilului de viață. Și să îi ajutăm să își stabilească un obiectiv care să fie realist și extrem de specific – cum vor să arate viața lor la 80 sau la 90 de ani”, a mai precizat Cantor.
Pionierul navigației medicale în România
Longevity Clinic este una dintre puținele clinici din România care oferă un program complet de monitorizare, ghidare și consiliere personalizată persoanelor care prezintă predispoziții genetice sau sunt diagnosticate cu afecțiuni cronice grave, pe perioada întregului proces medical.
În cadrul clinicii activează și Victoria Asanache, primul și singurul navigator de pacienți format în SUA. Cu aproape 20 de ani experiență în domeniu, Asanache a ajuns la aproape 12.000 de pacienți oncologici.
„Meseria aceasta de navigație de pacienți este ceva mai nouă în România. A fost introdusă în Codul ocupațiilor în 2017. Dar are aproape 40 de ani în Statele Unite. Practic, navigatorul de pacienți asigură o legătură între pacienți și medic. (…)
Navigatorul din echipa de longevitate are datoria să-i învețe pe pacienți ce anume pot să facă și să recomande anumite lucruri. Pentru că oamenii ar vrea să știe, dar nu știu unde să se ducă. Și atunci venim în ajutorul lor. Avem oncologi cu care ne sfătuim și ne interesează ca pacientul să fie foarte bine informat”, a declarat Victoria Asanache.
Potrivit acesteia, numeroși aparținători au început să fie tot mai interesați de ce pot face pe partea de prevenție a afecțiunilor oncologice, dar nu numai. Iar testele genetice realizate de Longevity Clinic pot oferi indicii și informații vitale în acest sens.
Gamă extinsă de servicii
Clinica se adresează atât pacienților cu predispoziții genetice la boli legate de vârstă, care doresc să prevină, trateze sau atenueze impactul afecțiunilor ereditare, cât și celor care vor să își mențină starea de sănătate și calitatea vieții pe o perioadă cât mai lungă.
Longevity Clinic oferă, de asemenea, servicii specializate și persoanelor cu o activitate profesională intensă. Acestea se adresează celor care caută să-și optimizeze sănătatea pentru o mai bună productivitate, concentrare și claritate mentală. Dar și sportivilor și pasionaților de activități fizice care doresc să-și extindă vârful fizic și să reducă efectele îmbătrânirii. Și în acest cazuri, testele genetice joacă un rol esențial.
Nu în ultimul rând, clinica se adresează persoanelor interesate de strategii de biohacking. În acest sens, oferta Longevity Clinic include cele mai noi tehnologii și suplimente anti-aging.
Pe lângă serviciile amintite, oferta clinicii include și platforma online Longevity Shop. Aceasta asigură accesul la produse exclusive din segmentul nutraceuticelor (suplimente nutriționale naturale cu efecte terapeutice).
Produsele, care acoperă un spectru larg, de la terapii de longevitate și anti-aging, la managementul menopauzei, gestionarea greutății și tratamentul simptomelor de „brain fog”, sunt recomandate de către specialiștii clinicii pe baza unor teste amănunțite (genetice și biochimice) și analiza stilului de viață a pacientului.