L’Oréal acordă 188.000 mii de lei pentru cele mai interesante proiecte semnate de patru românce-cercetător

Pornind de la faptul că doar 3% dintre Premiile Nobel au fost destinate de-a lungul timpului femeilor, fundația L'Oréal și UNESCO au organizat, în ultimii 20 ani, programe de premiere a femeilor din domeniul științei în mai mult de 100 de țări de pe 5 continente. Printre acestea se numără și România, iar în conferința organizată astăzi, 4 românce au fost încurajate printr-un sprijin material consistent pentru meritul și inițiativele lor științifice.

Investiție într-un viitor mai bun

Acest program de finanțare a tinerelor cercetătoare este prezent în România încă din 2009, iar în tot acest timp fundația L’Oréal și Comisia Națională a României pentru UNESCO a susținut 33 de românce din domeniul științei cu o sumă totală de peste 1,3 milioane de lei. La ediția a 12-a a concursului de premiere a celor 4 concurente de anul acesta, s-a acordat un total de 188.000 de lei, bani dedicați exclusiv sprijinirii acestor proiecte academice.

Anca Jurjuț, spre exemplu, dezvoltă un proiect care trebuie să ducă la descoperirea modului în care cancerul mamar triplu negativ dezvoltă rezistență la tratament. Ținta acestei cercetări este reducerea mortalității cauzate de această formă a cancerului aducând pacientelor o schemă de tratament cât mai personalizată. Ținând cont că această formă de cancer la sân nu dispune până la ora actuală de o formă de astfel de tratament, teza ei este una inedită.  Cu ani de experiență în spate ca cercetător științific de grad III la Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională din cadrul Univesității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Anca declară că ”Încă de la început mi-am dorit foarte mult să ajut, să fiu alături de persoanele care au nevoie de o mână de ajutor, mai ales în această cercetare oncologică, știm că o afecțiune patologică este foarte greu de parcurs și de manageriat, astfel, ceea ce-mi doresc este să lucrăm cu medici oncologi pentru a putea stabili scheme terapeutice corespunzătoare pentru fiecare persoană în parte ca să putem să îmbunătățim calitatea vieții a acelui pacient. Într-adevăr, ca să putem efectua o astfel de muncă avem nevoie de mână de lucru, în special tineri cercetători care să fie motivați, dornici de a învăța și de a se implica în acest domeniu.”

Mădălina Pandele este conferențiar la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor de la Universitatea Politehnică din București. La fel ca Anca, Mădălina este una dintre beneficiarele suportului financiar la categoria Științele Vieții oferite de L’Oréal și UNESCO din acest an. Proiectul ei de doctorat vizeză o serie de soluții care pot fi aplicate în mediul industrial pentru protejarea mediului. Îndepărtarea metalelor grele precum mercurul, cadmiu, plumbul și cromul din apele uzate prin intermediul unor membrane polimerice și evitarea contaminării organismului uman, face obiectul cercetării ei. Mădălina declară despre proiect că ”Procesul de separare a metalelor trebuie să fie vizual. Pe lângă eficiența foarte mare de separare a acestor metale, personalul necalificat vede foarte ușor când s-a realizat această separare prin colorarea membranei la suprafață. Din albă se poate face violet, roz, depinde de metalul care este absorbit.”

Tot în cadrul conferinței din această după-masă, au mai fost premiate și câștigătoarele secțiunii de Științe Fizice. Dana Popescu de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor de la Măgurele are un proiect foarte promițător în ceea ce privește o soluție eficientă pentru nevoia ridicată de sisteme de stocare și accesare rapidă a datelor pentru sistemele medicale electronice sau pentru firmele care își desfășoară activitatea online. Un nou tip de memorie bazată pe un circuit logic de tip NAND este soluția ei pentru stocarea datelor cu o viteză mărită care să nu necesite alimentarea cu energie electrică. ”Proiectul își propune să aducă un concept nou, o platformă nouă legată de o memorie cu o capacitate mare de stocare” a adăugat Dana în decursul evenimentului.

Hidrogenul este o alternativă de încredere, având în vedere extracția sa din apă întru-un mod sustenabil. De aceea acest element este considerat unul dintre cele mai promițătoare alternative de viitor în domeniul energiei. În procesul de producție a hidrogenului este folosită platina, o resursă scumpă și epuizabilă, acesta fiind un impediment pentru dezvoltarea acestei forme de combustibil alternativ. Isabela Trăistaru, cercetător științific de grad III la Centrul de Chimie Organică Costin D. Nenițescu din cadrul Academiei Române al filialei de la București, studiază îndeaproape soluțiile posibile pentru înlocuirea acestui material cu unul mai ieftin, având posibilitatea de a face trecerea de la combustibilii fosili la resursele de energie regenerabilă cât mai palpabile.  ”Ținând cont că este un studiu teoretic, privim la nivel de atom ce se întâmplă acolo, astfel încât să îmbunătățim eficiența catalizatorului. Acest catalizator are un rol important în viața tuturor pentru că foarte multe produse sunt obținute cu ajutorul catalizatorului, deci face posibilă reacția, astfel încât să crești eficiența proceselor chimice, care în acest caz este la fel. Unul din materiale, grafena, se cercetează la nivel global pentru a înlocui materialul mult mai scump, platina, un material care se găsește din ce în ce mai greu și are aplicabilitate și în alte domenii” a adăugat Isabela despre alternativele pe care cercetarea ei le ia în considerare.

Egalitate de șanse în lumea științei

Cu toate aceste premii oferite de către L’Oréal și UNESCO se vrea creșterea coeficientului de 33,3 % reprezentat de femei din totalul oamenilor de știință la nivel mondial. Pentru cei premiați, aceste burse au venit ca o gură de aer, mai ales că în momentul de față, mapamondul trece printr-o criză economică. De aceea, aceste burse au oferit unora dintre premiante o nouă șansă pentru continuarea proiectelor care le conturează cariera.

”Eu mi-am dorit foarte mult să transpun mai mult partea de cercetare în viața noastră de zi cu zi, mai exact, să încercăm să convingem partenerii din domeniile industriale să se implice mai mult în partea de cercetare, astfel rezultatele ar fi mult mai benefice, ar avea un impact mult mai mare, cum este situația în Germania, spre exemplu, acolo industria investește foarte mult în domeniul cercetării și finanțarea e mult mai consistentă din acest punct de vedere. Cred că datorită științei putem să ușurăm viața de zi cu zi a oamenilor” a conchis Mădălina Pandele.