Primele 100 de companii de apărare au avut câștiguri de 420 miliarde de dolari în 2018, în creștere cu 4,6% față de 2017 și cu aproape 50 de procente mai mari decât în ​​2002, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI). Acesta publică anual o listă a primilor 100 de vânzători de arme din lume, pe baza cifrelor de vânzări anuale.

„Creșterea totală a vânzărilor de arme în 2018 a fost determinată în primul rând de creșterea vânzărilor de către cele mai bine cotate companii, în special primele cinci, toate cu sediul în Statele Unite”, explică SIPRI. Top 100 al creșterii vânzărilor de arme în 2018 poate fi corelată cu creșterea cheltuielilor militare globale, în special cu creșterea cheltuielilor din America, din 2017 până în 2018.

Companiile din Statele Unite, responsabile pentru 59% din vânzările de arme

Companiile din SUA au fost responsabile pentru 59% din vânzările de arme din acest clasament SIPRI. Pe primul loc se află Lockheed Martin, cu vânzări de arme de 47,2 miliarde de dolari în 2018. Urmează cei de la Boeing cu 29,2 miliarde de dolari, iar pe podium se află și Northrop Grumman cu vânzări de 26,2 miliarde de dolari. Compania Raytheon a obținut 23,4 miliarde de dolari din comerțul cu arme, iar General Dynamics doar 22 de miliarde de dolari. Abia pe locul șase se află compania britanică de apărare BAE, cu modeste vânzări de 21 miliarde dolari.

Pe lista celor 100 se află și rușii cu câteva companii . Firma rusească de stat Almaz-Antey, producător de sisteme de apărare antiaeriană și alte arme, se află pe locul nouă, cu cele 9,6 miliarde de dolari.

„Toate companiile rusești din Top 100 sunt deținute de stat și depind în mare măsură de cererea internă”, precizează SIPRI. „Pentru a reduce nivelul acestei dependențe, Rusia a introdus în 2016 o inițiativă de diversificare a producției companiilor sale de arme pentru a include producția civilă”.

China nu se regăsește în clasamentul SIPRI

De remarcat este faptul că în clasamentul SIPRI nu se regăsesc producătorii chinezi de arme, deși Beijingul exportă arme în întreaga lume. Explicația vine tot de la SIPRI: „Companiile producătoare de arme din China nu se află în acest top din cauza lipsei de date pe baza cărora se poare face o estimare rezonabilă a vânzărilor de arme”. Există însă unele informații disponibile cu privire la mai multe companii majore care fac parte din a industria de armament chineză, preponderent de stat. „SIPRI estimează că trei companii chineze de arme ar putea fi clasate într-un Top 10 al producătorilor de arme și servicii militare: AVIC, NORINCO și CETC.

Printre companiile incluse în clasamentul SIPRI se află italienii de la Leonardo, cu 9,8 miliarde dolari, francezii de la Thales, cu 9,4 miliarde dolari, Rheinmetall din Germania, cu 3,8 miliarde dolari, Mitsubishi Heavy Industries din Japonia cu 3,6 miliarde dolari. Și, nu în ultimul rând, israelienii de la Elbit Systems, cu 3,5 miliarde dolari.