Primele lotiuni folosite la plaja, aparute in anii 50-60, aveau ca unica destinatie relaxarea si hidratarea pielii dupa bronzare. Problema radiatiilor solare, foarte daunatoare epidermei, a devenit presanta abia in anii 70, cand riscul cancerului de piele a crescut considerabil. Atunci s-au conceput primele lotiuni cu factor de protectie impotriva efectelor razelor ultraviolete de tip A si B (UVA si UVB).
Factorul de protectie (FP), incorporat in produsele de plaja, este o cifra care indica de cate ori poate fi prelungita durata de expunere la soare in conditii de siguranta. Astfel, o persoana a carei piele se inroseste dupa 10 minute poate sta la soare 150 de minute, adica de 15 ori mai mult, daca foloseste un ecran solar cu FP 15.
Orice decizie de cumparare a cosmeticelor pentru plaja trebuie sa se bazeze, in primul rand, pe calitatea si gradul de protectie oferite. In Romania, prioritar este, ca si in alte cazuri, pretul. Desi oferta pietei este foarte generoasa si din acest punct de vedere, iar populatia constientizeaza faptul ca epiderma poate fi afectata ireversibil, numarul celor care recurg la aceste produse este foarte mic. Conform cercetarii tip Omnibus realizate de firma Mercury Marketing and Research Consultants in luna iulie, mai putin de 15% din cele 1.536 de persoane intervievate au declarat ca folosesc in mod constant creme si uleiuri de protectie atunci cand stau la plaja.
In Romania, pana in 1989, existau doar produsele Farmec si Miraj. Incepand cu 1991, piata a cunoscut o vizibila segmentare, prin aparitia a noi producatori interni, dar mai ales prin patrunderea produselor de import, insotite de puternice campanii publicitare. In ultimii doi ani, puterea de cumparare redusa si regresul turismului romanesc au dus, de asemenea, la restrangerea volumului de vanzari pentru produsele autohtone. Astfel, pentru Farmec SA din Cluj-Napoca, piata s-a redus la o cincime fata de nivelul anului 1990, cand reusea sa vanda 900.000 bucati.
Firmele fantoma
fac concurenta acerba
Firma clujeana produce acum doua game de cosmetice pentru plaja, respectiv Gerovital Plant si Gerovital H3 – Prof. Dr. Ana Aslan, la preturi cuprinse intre 25.000-55.000 lei. Laptele nutritiv vitaminizant Doina, cunoscut consumatorilor romani de 35 de ani, are ca scop ingrijirea, demachierea si curatirea tenului. Cu toate acestea, a fost perceput de-a lungul timpului ca un produs cu multiple utilizari. Pretul accesibil, intre 13.000 si 16.000 lei, l-a impus in randul celor cu nivel de trai scazut ca posibila lotiune de plaja, chiar daca destinatia sa este cu totul alta.
Ingredientii care asigura protectia solara si care intra in componenta produselor de plaja sunt procurati din import, taxele vamale percepute pentru aceste materii prime fiind la acelasi nivel cu ale produselor finite importate. „La aceasta problema se adauga o alta dificultate, manifestata in procesul de distributie, unde exista tendinta unor comercianti de a ocoli fiscul, solicitand marfa fara acte, ceea ce a dus la diminuarea livrarilor, aflam de la Eugenia Muntean, sef birou marketing la Farmec SA.
Aceeasi problema a taxelor vamale este invocata si de Elena Cremenescu, director general la Elmiplant SRL din Bucuresti: „In luna august, am platit 260 milioane lei pentru a scoate din vama un utilaj. Asta inseamna credite la banci si inglodarea in datorii, ceea ce face ca firma sa nu poata progresa.
Gama Elmiplant contine emulsii si uleiuri pentru bronzat, emulsii – ecran total si emulsii dupa plaja pentru calmarea eventualelor iritatii ale pielii. Preturile, intre 25.000 si 28.000 lei, au fost oarecum fortate de imprejurari, in sensul ca nu puteau fi mult mai mari decat restul produselor romanesti existente pe piata, indeosebi pe litoral. „Au aparut in aceasta vara tot felul de firme de care nu a auzit nimeni. De vreme ce isi comercializeaza, cu numai 10.000 lei, emulsiile care, mai mult ca sigur, nu contin nici un ecran sau filtru protector, suntem nevoiti si noi sa mentinem un pret foarte scazut, pentru a nu pierde clientii, explica Elena Cremenescu.
De altfel, firma Elmiplant intentioneaza sa devina un nume de referinta pentru consumatorii cu venituri modeste.
Marcile celebre
au consumatori fideli
Totusi, in Romania exista si un segment de piata dispus sa plateasca oricat si care prefera marcile renumite peste tot in lume. La aceasta categorie, topul preferintelor este dominat de Nivea.
Cosina Trading SRL din Cluj-Napoca comercializeaza zece produse (lotiuni, uleiuri, lapte, spray) din gama Nivea Sun, cu factori de protectie pentru fiecare tip de piele. Desi preturile depasesc cu mult 100.000 lei bucata, Nivea are consumatori fideli.
Din 1996, firma Axxon reprezinta in Romania produsele Johnson & Johnson. Gama Johnson Suncare, compusa din lotiuni hidratante pentru protectia solara, lotiuni dupa plaja si gel racoritor, incetineste procesul de imbatranire prematura a pielii, datorita continutului de Vitamina E. Preturile recomandate pentru vanzarea in magazine variaza intre 45.000 si 125.000 lei. „Puterea de cumparare scazuta a consumatorilor si lipsa unei educatii adecvate fac ca piata romaneasca sa fie mai putin dezvoltata in comparatie cu cea externa, afirma Nikos Kakoulidis, director de vanzari la Axxon Romania.
Produsele Ambre Solaire de la Laboratoarele Garnier apartin Grupului LOreal. In Romania se comercializeaza sase produse de protectie solara cu indice de protectie de la 2 la 35 si doua produse specifice: lotiune regeneranta dupa plaja cu Vitamina C si lapte hidratant autobronzant. Preturile variaza intre 105.000 lei (FP 2) si 180.000 lei (FP 3 – produs special pentru copii). Avantajul principal al gamei Ambre Solaire il constituie filtrul fotostabil cu Mexoril SX, molecula care-si pastreaza in timp capacitatea de a proteja pielea, reflectand razele UV si infrarosii.
„Nivelul de educatie a consumatorilor este suficient pentru a-i determina sa se protejeze contra razelor UV, insa nu si pentru a face diferenta intre un produs cu filtru fotostabil si altul cu un filtru obisnuit, care isi pierde pana la 50% din eficacitate in primele 30 de minute de expunere la soare, precizeaza Dan Zloteanu, director marketing la Romelor Cosmetica SRL, filiala Grupului LOreal.
Ca si in cazul cremelor pentru ingrijirea tenului, se constata reducerea ponderii produselor locale ieftine, in favoarea celor de import, chiar daca acestea sunt de patru-cinci ori mai scumpe. Piata romaneasca este insa imprevizibila, iar evolutia sa nu depinde nici de producatorii interni nici de importatori – de altfel, previziunile acestora se contrazic -, ci doar de conjunctura politico-economica interna.
Lotiunile pentru plaja se bronzeaza in galantare
2 septembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 2 septembrie 1999, 15:00
Primele lotiuni folosite la plaja, aparute in anii 50-60, aveau ca unica destinatie relaxarea si hidratarea pielii dupa bronzare. Problema radiatiilor solare, foarte daunatoare epidermei, a devenit presanta abia in anii 70, cand riscul cancerului de piele a crescut considerabil. Atunci s-au conceput primele lotiuni cu factor de protectie impotriva efectelor razelor ultraviolete de tip A si B (UVA si UVB). Factorul de protectie (FP), incorporat in produsele de plaja, este o cifra care indic
Etichete: arhiva,
plaja,
protectie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook