Parcelarea terenurilor este solutia prin care tranzactiile au fost accelerate
Loturile pentru constructia de case sunt investitii pe termen lung. Valoarea acestora va creste, o data cu dezvoltarea zonelor rezidentiale din jurul Capitalei.
O casa la 15, 20 sau 30 km de Bucuresti nu mai este o raritate, ci aproape o regula pentru bucurestenii care isi construiesc singuri o locuinta. In comune precum Berceni, Mogosoaia, Corbeanca, Buftea, Domnesti, Clinceni, Bragadiru si Snagov, peste 65% din case au fost construite in ultimii ani, iar in localitatile Voluntari, stefanesti si Bolintin, peste 35%, potrivit unui studiu, realizat de Primaria Sectorului 1, pentru determinarea zonei metropolitane. Terenurile sunt atractive, pentru ca sunt mai ieftine, se afla intr-un cadru natural – aproape de lacuri si paduri – si sunt in acelasi timp si aproape de Capitala.
De aceea, piata terenurilor cu potential rezidential este foarte dinamica si s-a schimbat radical in ultimii cinci ani. La inceputul anului 2001, se gaseau de vanzare in special terenuri mari, multe aflate in circuitul agricol si care necesitau introducerea in intravilan, la preturi ce porneau de la doi-trei dolari pe metrul patrat si ajungeau la maximum 60-70 de euro/mp in zona Baneasa. Acum, in aceleasi zone, preturile pornesc de la 20-30 euro/mp si ajung pana la 200 euro/mp, in Baneasa, pentru parcele intravilane sub 1.000 mp.
Diferente exista si in ceea ce priveste suprafetele terenurilor care se vindeau atunci si care se vand si acum. In urma cu numai cativa ani, vanzatorii ofereau parcele mari, majoritatea aflate inca in extravilan, la prima mana, dar unele fara cai de acces sau cu laturi inegale si fara a fi inscrise in cartea funciara. Intr-adevar, costau mult mai putin, dar intocmirea actelor de vanzare-cumparare si introducerea in intravilan dura cateva luni. Acum, tranzactia dureaza maximum o saptamana, iar suprafetele sunt foarte mici, accesibile mai multor categorii de cumparatori: 250, 350, 500, 750, 1.000 sau 1.500 de metri patrati.
“Din pacate, investitiile in infrastructura din jurul Bucurestiului (drumuri de acces, alimentare cu apa, gaze, energie electrica, canalizare) nu tin pasul cu nevoile pietei, astfel incat zone intregi se dezvolta haotic, fiecare proprietar fiind nevoit sa rezolve problema utilitatilor pe cont propriu. In ultimul timp insa, au aparut dezvoltatori imobiliari care au achizitionat suprafete mari de teren, pe care le-au parcelat, au realizat Planul Urbanistic Zonal, au trasat strazi largi, au prevazut spatii pentru servicii si agrement si au adus utilitatile in fata fiecarui lot de teren. Astfel, desi terenul costa putin mai mult, exista si avantaje clare pentru viitorii proprietari: strazi largi, iluminat public, magazine, scoala, policlinica, post de politie, biserica”, declara Calin Clinciu, reprezentant al firmei Euroinvest.
Preturile urca in fiecare an, dar diferit in functie de utilitati
In ceea ce priveste preturile, acestea variaza foarte mult, in functie de cat de dezvoltata este zona si cat de multe facilitati ofera. Sunt mai scumpe terenurile din nord, dar si in vest se “incing” rapid, pe masura ce vilele se indesesc. “Localitatile nu au o dezvoltare omogena. De exemplu, in Clinceni exista o zona de vile noi unde pretul terenului este in jur de 70-80 euro/mp si o alta zona, situata la o distanta de aproximativ 1.000 metri, o zona in dezvoltare, dar unde racordarea la utilitati este in faza de proiect, cu preturi de 30-35 euro/mp, pentru loturi de mici dimensiuni”, declara Alin Zafiu, manager RAI Intermed.
Nu toate terenurile din comunele invecinate vor cunoaste aceeasi evolutie. Cumparatorii trebuie sa fie atenti la planurile de dezvoltare ale localitatilor, la cat de aproape sunt retelele de utilitati, dar si la vecinatatile zonei. Un teren din apropierea unei zone de depozitat gunoiul sau unde mai exista o zona industriala activa nu poate fi la fel de atractiv ca unul aflat in apropierea unei paduri, chiar daca este mai departe de oras si cu utilitati.
In ceea ce priveste preturile pe segmentele de top, acestea stagneaza in aceasta perioada, potrivit expertilor imobiliari. Dar in zonele unde pornesc de la preturi minime, acolo unde utilitatile se afla in apropiere si abia incep se se construiasca primele vile, vor creste rapid. “Se estimeaza cresteri importante ale preturilor terenurilor in localitati precum Berceni, Magurele, Domnesti, Clinceni, Ciorogarla, datorita demararii unor proiecte de infrastructura, a apropierii de Bucuresti si a preturilor inca accesibile, care ofera investitorilor si randamente mai mari decat terenurile din zonele dezvoltate”, sustine Alin Zafiu.
Preturile loturilor de casa de langa Capitala
Pipera-Iancu Nicolae / 150-300
Otopeni /100-150
Mogosoaia /45-120
Corbeanca /32-100
Cernica /28-120
Buftea /28-60
Domnesti, Clinceni, Ciorogarla /25-70
Chiajna /25-30
Branesti /20-50
Magurele /20-30
Snagov, Tancabesti /15-100
Cele mai scumpe sunt terenurile situate in nordul Capitalei, in localitatile situate pana in 25 km de centru. Pentru cele situate “in planul doi”, dar tot in nord, preturile mai coboara, in functie de departarea de oras (cazul Snagovului, care are sate si la 30 km de Bucuresti, dar si la 50 km).
Pe locul doi la atractivitate din punct de vedere rezidential se afla vestul Capitalei. Exceptie face localitatea Cernica, din est, care prezinta un interes din punct de vedere turistic si, ca urmare, este atractiva si din punct de vedere rezidential.
Preturile terenurilor limitrofe marilor orase
Cluj Napoca /40-100
Timisoara /30-120
Brasov /30-100
Pitesti /30-80
Sibiu /35-60
Targu Mures /15-25
Bacau /30-60
Craiova /10-40
Iasi /30-80
Constanta /25-350*
Valea Prahovei /70-150 euro/mp
*) Parcul Tabacariei, la iesirea spre Navodari, este zona cea mai scumpa, chiar fata de cele din centrul orasului, unde pretul maxim este de doar 500 euro/mp.