Lovită de un al patrulea val, Germania își pune toate speranțele în vaccin
Covidul profită de absența unui cancelar în fruntea Germaniei. Cele 37.120 de noi cazuri înregistrate vineri de Institutul Robert Koch pentru Supravegherea Sănătății Publice reprezintă un al doilea record zilnic consecutiv. Sâmbătă, rata de incidență a virusului ajunsese la 183,7 la 100.000 de locuitori în 7 zile, un salt de 15 puncte în 24 de ore, conform lesechos.fr
Aflată în plin al patrulea val, țara a înregistrat un total de 96.488 de morți sâmbătă (total de la începutul pandemiei) și se apropie de pragul de 100.000 de victime în ultimul an și jumătate.
Virusul „a câștigat clar viteză și lovește din plin”, „avem săptămâni grele în față”, a avertizat vineri ministrul sănătății Jens Spahn, la finalul unui summit de două zile care a reunit miniștrii sănătății din cele 16 landuri germane. După cum a susținut creștin-democratul, aceștia, chiar înainte de decizia comisiei de vaccinare, au pledat pentru generalizarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid la șase luni după a doua injecție.
Mai multe teste și verificări
Landurile au decis, de asemenea, să consolideze protecția persoanelor în vârstă, solicitând testarea gratuită a vizitatorilor și a personalului de îngrijire care lucrează în căminele pentru bătrâni. Ei au promis, de asemenea, că vor întări controlul asupra accesului la restaurante și evenimente culturale al persoanelor vindecate, testate sau vaccinate. Dar au refuzat să impună vaccinarea pentru a accesa aceste locuri, lăsând decizia la nivel de landuri. De luni, doar Saxonia va refuza accesul celor nevaccinați în aceste locuri.
„Avem instrumente la îndemână pentru a curba valul”, a subliniat Jens Spahn, ministrul sănătății. Potrivit acestuia, obligativitatea vaccinării și interdicțiile riscă să divizeze societatea și să-i îndepărteze definitiv pe cei mai sceptici.
În ciuda îngrijorării extreme a Angelei Merkel, guvernul ei poate gestiona doar afacerile curente. Va rămâne la latitudinea coaliției SPD, Verzi și FDP să acționeze, odată ce contractul lor de coaliție guvernamentală va fi definitivat.
Sensibili la protecția drepturilor fundamentale, ecologiștii și liberalii au cerut cancelarului să fie ”reținut”. Rămâne, așadar, în sarcina ministrului sănătății să convingă cât mai mulți oameni să folosească în mod activ instrumentele deja disponibile, în special vaccinul.
Situația este de fapt deosebit de tensionată în sudul și estul țării, unde ratele de vaccinare sunt cele mai scăzute.
Presiune asupra spitalelor
Aflată la coada plutonului, Saxonia are doar 57% dintre locuitori vaccinați, față de 67% la nivel național. 90% dintre persoanele aflate la terapie intensivă nu sunt vaccinate, a amintit vineri un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. Deoarece vaccinul își pierde eficacitatea după șase luni, „trebuie să accelerăm ritmul vaccinării de rapel”, a spus Jens Spahn.
În timpul unei intervenții radio, premierul landului Saxonia, Michael Kretschmann, nu a exclus o nouă carantină „dacă se pierde prea mult timp”. Registrul Asociației Interdisciplinare Germane pentru Terapie Intensivă și Medicină de Urgență a numărat vineri 2.459 de paturi disponibile, față de 3.100 în urmă cu o lună, iar unele spitale își ating deja limitele.
SPD, Verzii și FDP refuză prelungirea stării de urgență, care permite executivului să ia măsuri sanitare până pe 25 noiembrie fără a le trece prin Bundestag. Cu toate acestea, pe 18 noiembrie vor să înainteze deputaților un proiect de lege care să lase spațiu de manevră în landuri pentru lupta împotriva pandemiei. Rămâne de văzut dacă acest cadru va feri Germania de o nouă iarnă cu carantină.