Un proiect de lege, aparent in folosul studentilor, tinde sa se transforme intr-o lovitura imobiliara data cadou de catre politicieni oamenilor de afaceri.
Proiect de lege privind construirea de camine studentesti caut investitor. Ofer teren gratuit, bransare la utilitati si subventii de la bugetul de stat. Destinatia constructiei poate fi schimbata dupa plac, indiferent de perioada.
Nu este vorba de un anunt, ci de proiectul de lege privind sprijinul acordat investitorilor de orice natura pentru construirea de camine studentesti private, votat in Senat la jumatatea lunii martie. Initiativa vine din partea “juniorilor” din Camera Deputatilor, care s-au grabit ca fata mare la maritis sa ofere tot felul de facilitati afaceristilor, mai ales din domeniul constructiilor, fara a cere mare lucru la schimb. Asa se face ca, pe baza unei cereri adresate consiliului local sau judetean, orice investitor poate beneficia de un teren gratuit, situat, “in limita posibilitatilor”, in inima centrului universitar sau la periferia orasului. Initiatorii au omis referirile la conditiile sau nevoile concrete ale institutiilor de invatamant superior privind spatiile de cazare pentru studenti. Ba mai mult, intreprinzatorii vor beneficia de credite cu dobanda subventionata de stat intr-un procentaj de 25%, fara a fi prevazut vreun indicator referitor la suma maxima a ajutorului ce se aloca sau la conditiile de acordare a acestuia. Nu este prevazuta nici macar limita maxima a creditului pentru constructia caminului studentesc.
Cat priveste obligatiile investitorilor catre stat, acestea se pot numara pe degete. Printre altele, proiectul prevede ca beneficiarii sa “prezinte garantii financiare sau imobiliare”, dar fara a fi precizata vreo valoare a acestora si, mai grav, nu sunt precizate limite de timp pentru pastrarea destinatiei de camin studentesc. “Poate ne-am gandit mai mult la avantaje pentru investitori si am omis lucruri importante. In primul rand, trebuie refacut proiectul astfel incat acea cladire sa ramana camin studentesc cel putin 15 ani. Nu putem oferi atatea facilitati pentru ca omul de afaceri sa renunte la destinatia initiala pentru a face un hotel”, precizeaza Cosmin Popp, unul din initiatorii actului normativ.
si pentru ca lucrurile sa fie clare de la inceput, parlamentarii nu s-au ferit sa defineasca, in faza initiala a proiectului, caminul studentesc ca fiind “spatiu locativ destinat cazarii studentilor si/sau amenajarii unor societati comerciale sau de prestari servicii”. “Nu este decat o definitie care face mai usoara schimbarea destinatiei constructiei. De altfel, legea e data pentru a sprijini anumiti politicieni cu bani si anumiti intreprinzatori care vor sa faca investitii pe terenul statului”, spune Florin Ion, presedintele Asociatiei Studentilor din Universitatea Bucuresti.
In momentul de fata, construirea unui camin studentesc presupune o investitie de minimum 400 de mii euro. Daca luam in calcul faptul ca, numai in centrul universitar Bucuresti, sunt peste 15 mii de studenti care raman, in fiecare an, fara loc la camin, banii investiti sunt usor de recuperat, chiar si daca tarifele de cazare se stabilesc prin ordinul ministrului educatiei.
Cat priveste programele de finantare din partea Guvernului, acestea se ridica la aproximativ 170 de milioane de euro si se refera la imbunatatirea conditiilor de locuit in caminele existente si la construirea de zece complexuri studentesti noi. In cazul acesta, privilegiatii vor fi doar studentii din universitatile de stat.
Camine private cu profit de invidiat
Primul camin studentesc privat se afla in Complexul Regie si apartine omului de afaceri Radu Coca. Acesta a investit aproximativ 400 de mii de euro in cumpararea si modernizarea cladirii pentru ca, in 2005, sa aiba un profit lunar de peste 7.000 euro. Caminul are 160 de paturi, iar preturile variaza intre 80 si 85 euro pe luna. Cifrele nu par a deranja studentii, dispusi sa dea sume mai mari pentru conditii mai bune. “In fiecare an avem facute o puzderie de cereri de cazare. Selectam, in general, studentii de la stat si pe cei care au parinti cu functii importante si cu o baza materiala puternica”, spune proprietarul caminului.