Lovitură grea pentru Vladimir Putin şi planurile sale în legătură cu Ucraina! Parlamentul European a votat într-o proporţie covârşitoare.

Lovitură grea pentru imaginea lui Vladimir Putin! Ucraina, cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană

Mai exact, joi, 23 iunie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care invită șefii de stat sau de guvern să acorde „fără întârziere” statutul de țară candidată la UE Ucrainei și Republicii Moldova.

Reuniunea şefilor de stat şi de guvern din UE are loc joi şi vineri.

Rezoluţia privind cele două ţări a înregistrat 529 voturi pentru, 45 împotrivă și 14 abțineri în Parlamentul European.

Consiliul European ar trebui să facă același lucru cu Georgia „de îndată ce guvernul său a obținut rezultate” în ceea ce privește prioritățile indicate de Comisia Europeană.

Decizia luată astăzi este echivalentă cu demonstrarea rolului de lider, a hotărârii și a viziunii Uniunii Europene, afirmă eurodeputații.

Nu va exista o procedură accelerată pentru Ucraina şi Republica Moldova

Nu există o „procedură accelerată” pentru aderarea la UE, iar aderarea rămâne un proces structurat și bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și depinde de punerea în aplicare efectivă a reformelor, au subliniat foarte clar aleşii europeni, potrivit Mediafax.

Prin rezoluţia de joi, 23 iunie, Parlamentul European invită autoritățile din Ucraina, Republica Moldova și Georgia „să demonstreze fără echivoc hotărârea politică de a da curs ambițiilor europene ale popoarelor lor”, accelerând reformele pentru a îndeplini în mod eficient criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil.

Cetăţenii acestor trei state merită să trăiască în țări libere, democratice și prospere, care să fie membri mândri și dedicați ai familiei europene, potrivit eurodeputaților, îndemnând Consiliul European să facă un prim pas important în direcția îndeplinirii aspirațiilor legitime ale cetățenilor acestor trei țări.

Extinderea UE reprezintă o investiție geostrategică

Nu există nicio alternativă la extindere, care este „mai mult ca niciodată o investiție geostrategică” într-o UE stabilă, puternică și unită.

Perspectiva aderării depline la UE pentru țările care se străduiesc să devină state membre ține de propriile interese politice, economice și de securitate ale Uniunii Europene. Eurodeputații solicită ca procesul de extindere să fie „redinamizat” și deblocat în ceea ce privește Balcanii de Vest.

Orice țară europeană care respectă valorile menționate la articolul 2 și care se angajează să le promoveze poate solicita să devină membră a Uniunii Europene, prevede articolul 49 din Tratatul UE. Decizia privind aderarea la UE este luată în unanimitate de către Consiliu, după consultarea Comisiei și obținerea aprobării Parlamentului.