Lovitură cruntă dată de PSD opoziției și marilor companii. I-a păcălit ca pe ultimii fraieri

După ce a dat senzația, într-una dintre comisiile Senatului, că a căzut “la pace” cu firmele ce urmează să exploateze resursel d gaze descoperite în Marea Neagră, PSD schimbă iar proiectul de lege și îl aduce într-o formă chiar mai dură în ceea ce privește impozitele pe care le vor plăti companiile.

Opoziția, prezentă la dezbaterile comisiilor de buget finanțe, industrii și administrație din Camera Deputaților, a încercat în mai multe rânduri să suspende discuțiile. ALDE nu a fost prezent, însă PSD și-a asigurat majoritatea alături de UDMR.

Concret, notează Profit.ro, deputații PSD au ridicat pe ordinea de zi un amendament prin care suprataxa aplicată pentru profiturile suplimentare crește.

Acum, parlamentarii PSD vor, în Camera Deputaților, majorarea semnificativă a cotelor procentuale ale impozitului pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze din Marea Neagră, stabilite în funcție de prețul de vânzare al gazelor, astfel încât cota maximă, aplicată pentru prețuri de peste 190 lei/MWh, să crească de la 50% la 70%, notează Profit.ro, citând proiectul de leg propus de PSD.

Pentru prețuri mai mari decât 100 lei/MWh și mai mici sau egale cu 115 lei/MWh, cota impozitului pe veniturile suplimentare offshore ar urma să crească de la 20 la 30%, pentru prețuri mai mari decât 115 lei/MWh și mai mici sau egale cu 130 lei/MWh – de la 25 la 35%, pentru prețuri mai mari decât 130 lei/MWh și mai mici sau egale cu 145 lei/MWh – de la 30 la 40%, pentru prețuri mai mari decât 145 lei/MWh și mai mici sau egale cu 160 lei/MWh – de la 35 la 50%, pentru prețuri mai mari decât 160 lei/MWh și mai mici sau egale cu 175 lei/MWh – de la 40 la 55%, pentru prețuri mai mari decât 175 lei/MWh și mai mici sau egale cu 190 lei/MWh – de la 45 la 60%, iar pentru prețuri mai mari decât 190 lei/MWh – de la 50 la 70%.

Introducera cotlor speciale de impozitare pentru profiturile de peste un anumit nivel a fost obținută de parlamentarii PSD la primele discuții asupra noii forme date legii off shore.

Ulterior, însă, o comisie din Senat dirijată tot de PSD a propus amendamente care dau companiilor ce urmează să exploateze gazelle posibilitatea de a își deduce mare parte din chletuieli pentru a plăti, astfel mai puțin.

Această variantă, adoptată între timp și de Senat, a stârnit mai multe discuții în mediul politic și în societatea civilă.

Companiile care au concesionat perimetrele de unde se va extrage gaz au arătat în mai multe rânduri că dacă discuțiile vor mai fi mult întârziate și dacă legea va ieși într-o formă care le este dezvantajoasă vor renunța la intențiile lor.

În acest sens au trimis, la factorii de decizie din România, emisari de la cel mai înalt nivel, adică de la șefi de companii gigant la secrtari de stat și ambasadori.

Trei proiecte majore se desfășoară în Marea Neagră: ExxonMobil – Petrom, în perimetrul Neptun Deep, Black Sea Oil & Gas (subsidiara gigantului american Carlye Group) în perimetrele Midia și Pelican și LukOil – Romgaz, în perimetrul Trident. Cel mai avansat ar fi cel al BSOG. Americanii au deja aprobat un acord de conectare la Sistemul Național de Transport, operat de Transgaz, la 1 iulie 2019.