Avem motorină mai scumpă, de luni

Posesorii de mașini cu motoare diesel nu au motive de bucurie. În această dimineață, ei au constat la pompă că prețul la motorină a crescut. Asta, în timp ce benzina s-a ieftinit.

Benzina standard, cea mai ieftină costă, luni, 7,18 lei litrul. Faţă de 7,24 de lei litrul, cât era miercurea trecută. Cel mai bun preț la benzină se găseşte la mai multe staţii Lukoil şi Petrom din Bucureşti.

La celelalte stații de carburant, benzina standard se găsește la prețuri între 7,19 lei și 7,45 lei. Benzina premium are prețurile între 7,64 lei la 8,10 lei.

Cea mai ieftină motorină standard costă luni 7,73 lei litrul. În comparaţie cu 7,67 lei litrul cât era miercurea trecută. Cel mai bun preț la motorină se găseşte la o staţie Lukoil din Bucureşti. Motorina standard se găsește la prețuri între 7,74 lei și 7,88 lei, la celelalte stații.

Prețurile sunt mai mici decât anul trecut

Motorina premium costă 8,09 lei litrul faţă de 8,03 lei litrul cât ajunsese miercurea trecută. Cea mai scumpă motorină superioară ajunge la 8,38 lei litrul.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei. În timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Potrivit unui raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), cererea mondială de petrol este la niveluri record. Ea este stimulată de revigorarea călătoriilor aeriene din această vară. Dar și de utilizarea crescută a petrolului în generarea de energie și de creșterea activității petrochimice din China.

Scăderea ofertei de petrol din partea OPEC+ ține, de asemenea, prețurile la petrol ridicate. O reducere a producției de petrol din Arabia Saudită a intrat în vigoare în luna iulie.